sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen gaf gisteren mee de aftrap van Plan Belgiës campagne ‘Alle meisjes naar school'. Wereldwijd gaan 35 miljoen meisjes niet naar de basisschool. Onder aanwezigheid van Nobelprijswinnares voor Vrede, Leymah Gbowe, en Plan België-ambassadeurs Koen Wouters en Marie Gillain (zie foto)  kwamen in een infosessie beleidsaanbevelingen tot stand. Van der Maelen pleit alvast voor een parlementair debat met de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Paul Magnette (PS). "Met meer geschoolde meisjes doorbreken we de vicieuze cirkel van armoede."

Basisonderwijs is al decennialang een universeel mensenrecht. Toch blijft dat recht voor miljoenen kinderen in de wereld slechts een droom en geen realiteit. De inschrijvingen zijn de laatste jaren sterk gestegen. Maar nog teveel jongeren en vooral meisjes haken vroegtijdig af. Onderwijs is er te duur. Bovendien schiet de kwaliteit vaak te kort. "De Belgische ontwikkelingssamenwerking mag zijn aandacht voor basisonderwijs in het Zuiden niet verslappen. "

 

De sp.a'er vindt het ook vreemd dat de Belgische ontwikkelingshulp in het Zuiden meer prioriteit geeft aan hoger onderwijs dan basisonderwijs. "Elke ingenieur, advocaat of handelaar moet toch eerst leren lezen en schrijven?" Van der Maelen pleit voor een parlementair debat met minister Magnette samen met experts.  "Want naast een juiste budgettaire focus, moeten ook meer meisjes, langer naar school gaan. Zij vallen nog steeds als eerste uit de boot. Met alle gevolgen op vlak van familieplanning, moedersterfte, aids of laag loon van dien."

Bekijk Reyers Laat-fragment met Nobelprijswinnares Gbowee over meisjes en basisonderwijs

Meer info over de Plan België-campagne en hoe u die kan steunen