40 procent van de gezinnen in ons land zijn alleenstaanden en éénoudergezinnen. “Het is absoluut niet meer de norm te denken dat een Vlaams gezin bestaat uit mama, papa en kindje(s). De samenleving verandert. Getuige daarvan de supermarkten die steeds meer kleine porties en kant- en klare maaltijden aanbieden, of de bouwpromotoren die veel meer kleine appartementen en studio's bouwen”, zegt Beenders.

“Maar de regelgeving volgt niet. Cijfers van de OESO bewijzen dat alleenstaanden zonder kinderen nergens ter wereld zwaarder worden belast dan in België. Daar is deze Vlaamse regering blind voor”, aldus Rob Beenders. “Zo zal de Turteltaks elk Vlaams gezin 100 euro per jaar kosten, of het nu om een alleenstaande gaat of een gezin van vier personen. Ook de nieuwe waterfactuur van minister Schauvliege zal vooral de laagverbruikers - niet toevallig de singles - treffen. Zij betalen samen met de verhoging van vorig jaar gemiddeld 20 tot 25 procent extra.”

sp.a pleit daarom voor een doorgedreven single-toets in de Vlaamse regelgeving. Het kan niet langer zijn dat er bij financieel zwaarwichtige beslissingen onrechtvaardige gevolgen zijn voor alleenstaanden. “Vandaag de dag bestaat er al een armoede-toets. Laat ons daar een single-toets aan toevoegen zodat je als single niet harder wordt aangepakt dan iemand anders.”