Een onveilig gevoel in het verkeer is nog steeds een belangrijke rem om de fiets te gebruiken. Daarom legt het Brussels Gewest tegen 2020 80 km veilige en afgescheiden fietspaden aan. Met deze investeringen en de positieve “Bike for Brussels”-campagne zet de stad zich stilaan op de kaart als fietsstad. Met de wintermaanden in het verschiet en de langere nachten is er echter een bijkomend probleem. Veel fietsers denken zichtbaar te zijn, ook zonder eigen verlichting, omdat er al zoveel ander licht is in de stad. Nochtans is het gebruik van een voor- en achterlicht verplicht wanneer het donker is. 

1 fietser op 4 rijdt zonder licht
Pro-Velo vond in opdracht van het Gewest dat 24% van de fietsers helemaal geen verlichting op de fiets heeft. Hét signaal voor Brussels Minister voor Mobiliteit Pascal Smet en Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets om extra in te zetten op sensibilisering rond verlichting. In het kader van de Bike for Brussels campagne worden overal in de stad lichtjes uitgedeeld aan fietsers en wordt ook de allereerste “Bike Light Lane” ingereden. Een interactief, overdekt fietspad dat fietsers sensibiliseert rond fietsverlichting.

"De Brusselaar kiest vandaag massaal voor de fiets en dat is fantastisch. Maar het mag niet zo zijn dat het stijgend aantal fietsers leidt tot meer fietsongelukken. Daarom zetten we in op veilige, afgescheiden fietspaden én ook op sensibilisering van de fietsers. Met deze unieke beleving willen we fietsers er op een positieve manier aan herinneren om steeds de verkeersregels te respecteren en voldoende verlicht de weg op te gaan”, zegt Pascal Smet, Brussels Minister van Mobiliteit en Openbare werken.

Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid, Bianca Debaets, voegt daaraan toe: "Fietsers die geen fietslicht hebben zijn er zich vaak niet van bewust dat ze onzichtbaar zijn voor automobilisten. Defecte of ontbrekende fietsverlichting maakt het voor hen zeer gevaarlijk op de weg en vergroot de kans op ongevallen. Een probleem dat nog gevaarlijker wordt in de herfst en de winter wanneer het zowel ’s morgens als ’s avonds vroeger donker wordt."

De "Bike Light Lane"  is een interactief en overdekt fietspad waarbij een ledmuur oplicht wanneer fietsers voorbijrijden. De fietser rijdt de Bike Light Lane in en wordt in duisternis gedompeld. Vervolgens verschijnt er naast de fietser een personage die meefietst en zo de ledmuur oplicht en een interactieve animatie in gang zet. Fietsers ervaren op die manier onmiddellijk het effect van fietslicht in een stadsomgeving en het gevaar van fietsen zonder licht.

"Het doel van de Bike Light Lane is om visueel aan te tonen hoe belangrijk het is om fietsverlichting te gebruiken en fietsers op een overtuigende manier te bereiken. Maar de installatie is tegelijkertijd ook de perfecte gelegenheid om Brusselaars te herinneren aan het belang van verkeersveiligheid en een goede verstandhouding tussen automobilisten, fietsers en voetgangers. Met de boodschap: "Be bright, use a light." is de Bike Light Lane zichtbaar voor iedereen en versterkt ze nog onze wil om er te zijn voor alle Brusselaars”, Camille Thiry, woordvoerster van Brussel Mobiliteit.

Je kan de lichttunnel ook zelf gaan testen aan de Guldenvlieslaan en dat tot 26 oktober!

De Bike Light Lane bevindt zich tegenover de Guldenvliesgallerij, een strategische plaats aangezien het verkeer rond de Naamsepoort enorm druk is. 

 De sensibiliseringsactie zal afgesloten worden met een massaverdeling van fietslichtjes op verschillende plaatsen in de hoofdstad op 26 oktober:

• Jubelpark – Tervurense Poort
• Stefaniaplein
• Guldenvlieslaan – Ter hoogte van de UGC cinema
• Brussel Noord Station – Simon Bolivarplein
• Brussel Centraal Station – Albertinaplein
• Brussel Luxemburg Station – Luxemburgplein
• Brussel Zuid Station – Marcel Broodthaersplein
• Fietspunt VUB – Voot - Generaal Jacqueslaan/Waversesteenweg
• ULB – Ter hoogte van Paul Hégerlaan
• Jette – Belgica

Bovenop het uitdelen van gratis fietslichtjes, trakteert Bike for Brussels fietsers op 26 oktober ook op een ontbijt om hen te bedanking en aan te moedigen om de winter veilig door te fietsen. Bovendien zullen de DJ’s van Play Label Records (Groovy House) en DJ Fietsmanager (Old skool disco) de fietsers aan het Stefaniaplein en aan het Jubelpark muzikaal opwarmen. 

Tot slot nemen ook 12 secundaire scholen deel aan deze actie. Zij zetten in op het belang van verlichting voor hun fietsende leerlingen tijdens de donkere maanden van het jaar. 

De actie zelf werd gerealiseerd door Bike for Brussels en mortierbrigade in samenwerking met Pro Velo, Cyclo, Fietsersbond, GRACQ en Les Ateliers de la rue Voot.