Onder impuls van de gemeentelijke Welzijnsraad werd er vorig jaar ism Unizo een rondvraag gehouden bij de Essense winkeliers om hun toiletten gratis ter beschikking te stellen voor hun klanten.  Dit bleek om diverse redenen niet haalbaar. Ondertussen heeft de provinciale Ouderenraad een actie gelanceerd om horecazaken hierbij te betrekken. Ook VIVA-SVV, de socialistische vrouwenbeweging, riep onlangs in een actie de gemeenten op om meer openbare toiletten te voorzien.  Twee initiatieven waarmee schepen van seniorenbeleid en Welzijn, Jokke Hennekam (sp.a)  aan de slag ging.

Al sinds enkele jaren is er een openbaar toilet  op de parking tussen het gemeentehuis en de brandweerkazerne en uiteraard zijn alle toiletten in  gemeentegebouwen zoals bibliotheek, LDC, OCMW en gemeentehuis steeds  gratis te gebruiken, tijdens de openingsuren.

De gratis “PLASPUNTEN-ACTIE”  wordt nu uitgebreid naar de Essense Horecazaken. Vanaf april kunt u overal waar de sticker  hangt (een versie mét en zonder rolstoelembleem),  gratis en zonder consumptieverplichting van het toilet gebruik maken.

De volledige lijst zal later terug te vinden zijn op de website van de gemeente.