Vorig jaar was voor ons land niet fraai, qua brandveiligheid, met maar liefst 78 doden bij woningbranden, een triest record. Sommigen hoopten dat het een samenloop van omstandigheden was, die zich dit jaar niet zou herhalen.

Maar de schrikbarende trend houdt aan: de eerste jaarhelft – tot en met juli – kwamen in ons land al 32 mensen bij branden om het leven, van wie 18 in Vlaanderen. Ter vergelijking: in Nederland, dat 6 miljoen inwoners meer telt, stierven in dezelfde periode slechts 14 mensen in een brand.

België doet het op het vlak van woningbranden slecht. Buurlanden als Nederland en ook Duitsland doen beter. Een grootschalig onderzoek uit 2014 maakte duidelijk dat Vlaanderen aan de staart van het Europese peloton bengelt wat betreft brandveiligheid.

Eén van de redenen is dat er te weinig rookmelders zijn. In veel woningen in Vlaanderen zijn er nog steeds geen of veel te weinig rookmelders. En vaak werken de aanwezige brandmelders allang niet meer.

Dat is alarmerend, want tegen 2020 zijn rookmelders verplicht in alle Vlaamse woningen. Het Vlaams Parlement keurde daarover unaniem een decreetvoorstel van de meerderheidspartijen goed.

Rookmelders detecteren snel de rook, meestal voordat jij er ook maar iets van merkt. Het waarschuwingssignaal van de rookmelder maakt je dan tijdig wakker, zodat de menselijke en materiële schade tot een minimum beperkt blijft.

Belangrijk is dat de rookmelder degelijk is: CE gemarkeerd, voldoen aan de nodige normen, niet ionisch, etc…

In verschillende gemeenten kan de burger voor een gunstige prijs een degelijke, kwalitatieve rookmelder aankopen bij de gemeente, die de apparaten aankoopt via een groepsaankoop. Een kleine prijs voor een veilige nachtrust. Vaak kun je de rookmelder kopen bij de technische dienst van het gemeentehuis.

Daarom vroeg raadslid  Chris François gesteund door de partij, op de gemeenteraad van 31 augustus 2017 dat de Stad Tienen een groepsaankoop organiseert, zodanig dat het de burger een degelijke en prijsgunstige rookmelder kan aanbieden.