Om het bewustzijn van de bevolking op het gebied van milieu, natuur en landschapszorg te stimuleren, riep de gemeentelijke milieuraad in 2003 de milieuprijs in het leven. Ditmaal strijken de groene meters en peters de titel op. In het najaar van 2014 werd het project gelanceerd. “Bij de startvergadering waren er ongeveer vijftien geïnteresseerden”, vertelt schepen van Milieu David Geerts (sp.a). “Intussen groeide dat aantal gestaag tot 35. Maandelijks tekenen nieuwe geïnteresseerden in. Ondertussen heeft ook een jeugdvereniging zich geëngageerd. De gasten van vzw de Speling, een begeleidingscentrum voor personen met autisme, helpen mee in Pijpelheide. De residenten van vzw Nethedal zijn dan weer actief in het centrum van Booischot.”

Sociale controle

Volgens burgemeester Luc Vleugels (CD&V) zorgen de groene meters en peters bij benadering voor het opruimen van zo'n 10% van de Heistse straten en pleinen, gespreid over alle deelgemeenten. “Hun hulp gaat verder dan enkel technische ondersteuning. Ook op sociaal vlak vervullen ze een voorbeeldfunctie. Hoe meer inwoners zich op deze manier engageren, des te groter de sociale controle is. Dat brengt uiteraard heel wat voordelen mee, zoals minder criminaliteit en een groter veiligheidsgevoel. Daarnaast blijft het uiteraard van algemeen belang dat zwerfvuil adequaat wordt aangepakt. Vuil trekt alleen maar meer vuil aan.” Groene peter Leo Thys, oud-directeur van basisschool Heilig-Hartcollege, heeft het altijd al moeilijk gehad wanneer hij afval langs de straatkanten zag verkommeren. “Als ik aan zee ben, begin ik spontaan zwerfvuil op te ruimen op het strand”, glimlacht hij. “Zodra ik van het project hoorde, schreef ik me in. Wekelijks maak ik mijn tochtje in Heist, op de Oude Liersebaan en in de buurt van het station. Onderweg spreek ik wel eens wandelaars aan met de vraag of zij ergens vuilnis gezien hebben. Zo bouwde ik inmiddels al een aantal goede samenwerkingen op.”

Aanhangwagens vol afval

Door de ervaring schrikt Thys ondertussen niet snel meer op van wat hij zoal tegenkomt. “In het begin vond ik vaak zakken volgestouwd met pampers in de grachten. Ik haalde er volle aanhangwagens van boven, maar dat is ondertussen sterk verbeterd. Ik hoef niet meer met de aanhangwagen te gaan, ondertussen lukt het ook met de fiets.” Toch blijft Thys optimistisch. “Er komt hopelijk ooit wel eens een tijd dat mensen tot inzicht komen. We verstikken onze planeet. Het is misschien cliché, maar ik vond dat ik bij mezelf moest beginnen om daar verandering in te brengen.” De winnaars kregen tot slot nog tickets voor Konijn met pruimen, een theatervoorstelling rond ontbossing en ecologische voetafdruk.