Woensdag was Karin Temmerman te gast in Aalst. In haar 1 mei-toespraak zocht Karin de eenheid en verwees daarbij naar de socialistische basiswaarden. TV Oost en Aalst.tv waren aanwezig en brachten verslag uit.  

"Als socialisten kiezen we voor een samenleving die deelt en niet verdeelt. Vrijheid, gelijkheid en solidariteit, laat ons onze basiswaarden niet vergeten". Daarmee sloot Karin Temmerman, Volksvertegenwoordiger en sp.a-fractieleidster in de Kamer, haar 1 mei-toespraak af.

Een expliciete verwijzing naar de lokale politieke situatie zat niet in de speech. Vorige week donderdag kozen de socialisten in Aalst een nieuwe voorzitter. Een gelekte verouderde versie van het (geheime) bestuursakkoord dat sp.a er met N-VA en CD&V sloot, zorgde voor deining in aanloop naar die verkiezingen. 

Sp.a Oost-Vlaanderen vroeg ondertussen de finale tekst van dat akkoord op en bestudeert momenteel of de inhoud ervan niet in strijd is met de eigen partijwaarden. Als dat het geval zou zijn, liet provinciaal voorzitter Freya Van den Bossche vorige week al verstaan dat ze zou ingrijpen.

In haar 1 mei-toespraak had Temmerman het onder meer over Europa en herverdelen van de lasten. Ze sloot haar toespraak af met een algemene oproep on niet te focussen op de verschillen tussen menen en keek ook naar de eigen partij. "We hebben te lang naast elkaar in plaats van met elkaar geleefd", klonk het. "Ik ben ervan overtuigd dat een stad, een samenleving, die deelt en samenwerkt, welvarender is dan een stad, een samenleving, die tegenstellingen uitvergroot en zelfs aanwakkert. Als socialist kiezen we voor een samenleving waar men zichzelf kan zijn, waar er respect is voor elkaar en waar iedereen kan en moet bijdragen, naar eigen vermogen. Een samenleving die deelt en niet verdeelt. Vrijheid, gelijkheid en solidariteit, laat ons onze basiswaarden niet vergeten". (BELGA)

 

Reportage TV Oost: 1 mei moet Aalsterse socialisten herenigen
Reportage Aalst.tv: 1 mei: zijn alle socialisten nu weer kameraden?