Voor Bruno Tobback het podium opkwam, namen jongeren Nand De Klerck en Lauren Heeffer het woord. Elk op hun eigen - enthousiaste - manier verwoordden ze de toekomst. Een toekomst waarin jongeren plaats hebben en kansen krijgen als het van sp.a afhangt, een toekomst waar ze niet bang voor hoeven te zijn.

Bruno Tobback opende zijn speech door eerst hulde te brengen aan Jean-Luc Dehaene. “Een bevlogen realist, een staatsman die besefte dat grote doelen best met rustige stappen worden bereikt. Een voorbeeld voor velen in deze vaak overhitte tijden”, zei Tobback.

Tobback maakte daarna duidelijk waar het komende zondag om gaat: “De echte inzet van de komende zeven dagen en vijf jaar is de keuze die we moeten maken. De keuze of en hoe we zullen investeren in de toekomst van de gezinnen van dit land. En als we de juiste keuzes maken, dan kan het wél!”, pareerde Tobback het doemdenken van velen tijdens de laatste campagneweken.

“Het kan, als we de investeringen die we moeten doen, op een verstandige en gerichte manier doen. Het kan, als we van iedereen een faire en eerlijke bijdrage vragen, ook diegenen die geld met geld verdienen. Het kan, als iedere werknemer op gelijke voet gedurende 42 jaar bijdraagt, zodat we aan iedereen ook een pensioen kunnen garanderen. Het kan, als iedere werkzoekende voluit gebruik maakt van de opleidingen, begeleidingen en jobkansen die we bieden.”

sp.a zet zich af tegen de gratuite bewering dat sociale welvaart onbetaalbaar is. “Dat is het grootste onrecht die de gezinnen in dit land op dit moment wordt aangedaan”, zei Tobback ferm. “En ik ben ervan overtuigd dat ik niet alleen voor mezelf spreek, maar voor zeer vele Vlamingen. Vlamingen die geloven dat we die samenleving samen kunnen bouwen. Vlamingen die weten dat een samenleving die begint met mensen achter te laten, uiteindelijk iedereen aan zijn lot zal overlaten. Op een trampoline met gaten gaat niemand meer omhoog.”

Bruno Tobback en sp.a gaan de slotweek in met heel veel strijdlust. “Er blijven nog vijf dagen om ieder gezin in Vlaanderen ervan te overtuigen dat we samen een toekomst kunnen bouwen gebaseerd op sociale welvaart. Zij rekenen op ons.”

Lees hier de volledige speech van Bruno Tobback.

Klik hier om de foto's te bekijken.