Op woensdag 26 april stede IN-Gent vzw in aanwezigheid van Resul Tapmaz en Rudy Coddens een nieuwe lichting ambassadeurs voor aan het publiek. De ambassadeurs van IN-Gent vzw zijn vrijwilligers met een migratieachtergrond die getuigen over hun school- en werkervaringen. Ze vertellen hun levensverhaal gratis op scholen en in bedrijven. Hun succesverhalen zijn vaak een bron van inspiratie voor leerlingen, leerkrachten, ouders en werkgevers.

Een groep van 45 ambassadeurs staat klaar om hun verhaal met collega’s op het werk of in een klas te delen. Deze verhalen geven een inkijk in de leefwereld van mensen met een migratieachtergrond en hoe zij dagelijks onze stad beleven. Ze delen hun ervaringen over hun schoolloopbaan, opleidingen en werk. 

Gentse middelbare scholen kunnen een ambassadeur uitnodigen. Samen met de leerkracht ontwikkelt de ambassadeur een interactief lessenpakket van minstens één uur. De ambassadeurs komen ook naar bedrijven of organisaties om voor medewerkers hun verhaal te doen. Deze getuigenissen zijn vaak een bron van inspiratie om het diversiteitsbeleid verder uit te werken en te verfijnen.

'Enkel met geloof in jezelf kan je groeien als persoon. Succesverhalen van nieuwkomers en mensen met een migratieachtergrond kunnen helpen om het vertrouwen in eigen kunnen te vergroten. Prachtig dat zo veel ambassadeurs bereid zijn om hun verhaal te delen om anderen te inspireren en te motiveren' zegt Resul Tapmaz, schepen van Welzijn en Gelijke Kansen en voorzitter van IN-Gent vzw.

'De lijst van nieuwe ambassadeurs leest als een reis rond de wereld; Kroaten, Italianen, Marokkanen,  Senegalezen, Turken, Pakistanen, Syriërs, Bulgaren, Kameroeners, Grieken, Iraniërs, Indiërs, Filippini's, … de 45 ambassadeurs zijn afkomstig uit 20 verschillende landen. Bovendien is de groep ook heel divers op andere vlakken: het gaat om mensen die hier zijn geboren, hier al een tijd zijn of nog niet zo lang zijn aangekomen. En de ambassadeurs hebben verschillende professionele achtergronden: het gaat om verpleegsters, bouwvakkers, advocaten, taxichauffeurs, leerkrachten, ambtenaren, ingenieurs, maatschappelijk werkers, koks, kappers, wiskundigen, tuiniers, bankbediendes, ... ' licht Tapmaz toe.

Zelf een ambassadeur uitnodigen? Dat kan via de website van IN-Gent.