Simon Bekaert, voorzitter van de Tieltse Bouwmaatschappij, lanceert een ambitieus ontwikkelingsplan voor Tielt.

Op korte termijn komen er 158 woningen bij. Op lange termijn nog eens 450 woningen.

Simon Bekaert: "We ontwikkelen niet alleen sociale huur, en sociale seniorenflats, maar ook sociale koopwoningen, bescheiden woningen, en betaalbare bouwgronden. We beperken ons niet tot de sociale huurder, maar ontwikkelen voortaan ook een aanbod voor de middenklasse en voor de jonge gezinnen."

Hiermee komen we tegemoet aan de vraag van de Tieltse bevolking naar betaalbaar en comfortabel wonen.

"Op 2 jaar hebben we meer dan 11 hectaren grond aangekocht in Groot Tielt. Dit is een nooit geziene grondverwervingsoperatie in de geschiedenis van de Tieltse Bouwmaatschappij. Al de gronden zullen we ontwikkelen tot woonwijken.", aldus Bekaert.

De Tieltse Bouwmaatschappij heeft vandaag 533 huurwoningen . Vorig jaar hebben we 8 koopwoningen gebouwd, en het jaar daarvoor 7 koopwoningen, die telkens in één week tijd verkocht waren.

Voor 2016 zit er heel wat in pijplijn. We overlopen de projecten:

1. Kasteelstraat-Vierhoek: 27 wooneenheden koop en huur. De ruwbouw is af, en de aanleg van de wegenis start in februari.

2. Nieuwe wijk langs de Zuiderring: 63 koopwoningen en betaalbare bouwgronden. Het aanbod is van dezelfde oppervlakte en kwaliteit als bij private verkavelaars, met dat verschil dat we de woningen en gronden toch een 15% goedkoper kunnen aanbieden. De verkavelingsaanvraag is ingediend.

3. Hoogmolenweg: 40 huurwoningen. De woningen worden ontworpen als 10 residenties van elk 4 ruime appartementen. De bouwvergunning is in opmaak en dienen we nog dit jaar in.

4. Stedemolenstraat : 14 seniorenflats. De seniorenappartementen zullen we bij voorrang toewijzen aan onze huurders van 70 jaar of ouder. Het gaat hier om huurders wiens kinderen het huis uit zijn, en wiens sociale huurwoning te groot geworden is. Op die manier kunnen we onze oudere huurders een appartement aanbieden in het centrum van Tielt, en komen tegelijk hun huurhuizen van 3 of 4 slaapkamers terug vrij. Huizen die we dan opnieuw kunnen verhuren aan jonge gezinnen op onze wachtlijst. De bouw start nog in 2016.

5. Kasteelstraat: kleinschalig appartementsgebouw. De bouwvergunning is verleend. Binnen enkele maanden starten de werken voor het bouwen van 6 nieuw huurappartementen in een ontwerp van architect Edward Weysen (WES-architecten).

6.Brugstokwegel in Schuiferskapelle: 8 nieuwe huurwoningen in harmonie met het landelijk karakter van het dorp. We hebben Marc Germonpré aangesteld als ontwerper-architect. De bouwvergunning is verleend, en we starten de werken nog voor juli 2016.

7.Wingensesteenweg: 350 wooneenheden (huur en koop). We hebben in december 2015 het studiebureau Fris in het Landschap aangesteld om het gebied planmatig in te richten. We zullen het gebied niet alleen ontwikkelen voor de wijkbewoners, maar voorzien ook wandelgroen en recreatieruimte voor alle Tieltenaren.

8.Baudeloostraat  in Aarsele: 100 wooneenheden (huur en koop).  We hebben ook hier extra gronden verworven en hebben studiebureau Demey aangesteld om het gebied te ontwikkelen.

Naast de grondverwerving en het ambitieuze uitbreidingsprogramma, hebben we het voorbije jaar ook gevoelig geïnvesteerd in de renovatie van onze bestaande huurwoningen.

In 2015 hebben we in 78 woningen in de wijk Koerseplein het buitenschrijnwerk (ramen, deuren, garagepoorten) vernieuwd, dakisolatie aangebracht en de CV-ketels vervangen. Op die manier worden de huurwoningen niet alleen comfortabeler, maar ook energiezuiniger gemaakt. De energiefactuur van de huurders daalt hierdoor gemiddeld met 250 euro/jaar.

In de Burggraaf van de Vijverelaan hebben we 6 woningen gerenoveerd en in de wijk Keidam is er de grondige renovatie van alle woningen met in de eerste fase 9 woningen. Dit jaar starten we de volgende fase samen met nog een aantal renovatieprojecten.

 

Meer weten:

simon.bekaert@tielt.be