sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen vindt dat financiële criminaliteit harder aangepakt moet worden. De grote meerderheid van klachten over financiële misdrijven wordt geklasseerd. Uit statistieken blijkt dat het gaat om 97 procent van de zaken in de afgelopen vijf jaar. De sp.a-er doet opnieuw verschillende voorstellen.

Slechts één keer werd handel met voorkennis in ons land veroordeeld. Handel met voorkennis is, net als andere beursmisdrijven, strafbaar. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, is een veroordeling uiterst zeldzaam. Slechts één persoon werd in het verleden al strafrechtelijk veroordeeld voor handel met voorkennis.

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) en zijn collega van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) bekijken in het najaar hoe Financiën en Justitie beter op elkaar afgestemd kunnen worden om financiële criminaliteit aan te pakken.

Voor Van der Maelen is het duidelijk dat witteboordencriminaliteit onvoldoende aangepakt wordt. Volgens de sp.a-er moet eerst en vooral de wetgeving onder handen genomen worden. Want nu zijn de voorwaarden voor vervolging te strikt. Ook heeft het parket nood aan gespecialiseerde speurders. "In de onderzoekscommissie voor grote financiële fraude heb ik daarom enkele jaren geleden al gepleit voor de oprichting van een financieel auditoraat, naar het voorbeeld van het arbeidsauditoraat. Maar toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) vond dat niet nodig. Ik denk dat dit de zoveelste illustratie is van het tegendeel.", aldus het Kamerlid.

www.demorgen.be