Sp.a fractieleider Anne Schiettekatte betreurde het tekort aan plaatsen voor rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden in het Ghelamco stadion. “In elk van de hoeken van het Ghelamco stadion werden plaatsen voor supporters met een rolstoel ingericht waarbij achter elke supporter met een rolstoel minstens één begeleider kan plaatsnemen op een verhoogde stoel. Op niveau +2 zijn er zo tussen de andere supporters 40 plaatsen op 8 meter boven het speelveld waardoor een optimale zichtbaarheid op het veld gegarandeerd is. Maar bij slechts 16 van de 40 rolstoelplaatsen kan ook een begeleider plaatsnemen. Bovendien werd reeds vorig jaar een tekort aan plaatsen vastgesteld. Daarnaast zijn er ook 13 zitjes voor blinden en slechtziende supporters voorzien en ook hier zijn alle plaatsen ingenomen door abonnees en is de vraag groter dan het aanbod.” Zo stelde Schiettekatte. Zij vroeg meteen ook aan de sportschepen een oplossingsgericht overleg met de Ghelamco verantwoordelijken.

Schepen Resul Tapmaz bracht onmiddellijk goed nieuws: “Er wordt spoed gezet in dit dossier zodat reeds voor het volgend seizoen minstens 12 bijkomende plaatsen zullen beschikbaar zijn.”

‘Voetbal in de stad’, de community-werking van KAA Gent, speelt sinds 2011 een actieve rol in het verbeteren van de toegankelijkheid van de Ghelamco Arena voor supporters met een beperking. Op hun vraag heeft de bouwheer zich ertoe verbonden 24 extra indoor rolstoelplaatsen in te richten op niveau +3. Zo zal het aantal plaatsen voor rolstoelgebruikers uiteindelijk stijgen naar 64 zitjes. De Ghelamco Arena beschikt daarmee over het grootste aantal zitjes voor supporters met een beperking.

Voor thuissupporters met een visuele beperking zijn 10 gereserveerde zitjes voorzien om de wedstrijd te kunnen volgen met beschrijvend commentaar. Dit is in principe voldoende en kan occasioneel uitgebreid worden. Op vraag van de Stedelijke Adviesraad van Personen met een Handicap kunnen bovendien zes supporters met een auditieve beperking beroep doen op een individuele halslus met persoonlijke ringleiding. Tot heden werd er echter nog geen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

Oproep aan supporters met een beperking

Momenteel loopt de abonnementenverkoop voor het nieuwe voetbalseizoen. KAA Gent en haar community-werking ‘Voetbal in de stad’ roepen kandidaat-abonnees met een beperking op om zich voor 1 juli te melden op contact@voetbalindestad.be, zodat de community-werking een goed zicht krijgt op de nood aan bijkomende plaatsen voor personen met een beperking. Meer info + link: (http://www.kaagent.be/supporter/nieuws/02-06-2016/abonnementenverkoop-supporters-met-een-beperking/).