Volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht ondervroeg minister Geens begin dit jaar al over de aanwezigheid van defibrillatoren in onze gerechtsgebouwen. Ze deed dat nadat magistraten van het Hof van beroep in Antwerpen zelf het initiatief namen om een pannenkoekenslag te organiseren om geld in te zamelen zodat ze een defibrillator konden aankopen voor in hun gebouw. “Benefieten houden voor levensnoodzakelijke toestellen in overheidsgebouwen is toch echt kafka” volgens Annick Lambrecht.
Eind 2017 stelde ze opnieuw een vraag aan minister Geens om eindelijk duidelijkheid te krijgen. “Ik ben blij dat er nu eindelijk schot in de zaak komt", zegt Annick Lambrecht. "Deze toestellen kunnen iemands leven redden, dus is het niet meer dan logisch dat er defibrillatoren in openbare gebouwen worden geplaatst zoals gerechtsgebouwen.”

Als alles vlot en gunstig verloopt zal de installatie van de eerste 32 toestellen voorzien zijn in het tweede semester van 2018. Nadien zullen er nog 13 bijkomende toestellen geplaatst worden waar er naargelang de omvang en ligging van gerechtsgebouwen nodig zijn.

"Het werd meer dan tijd dat ook justitie met zijn openbare gerechtsgebouwen aandacht geeft aan toestellen waarmee in het verleden reeds meerdere levens werden gered.”