‘De verbrandingsoven van ISVAG in Wilrijk is de duurste van Vlaanderen’, zegt sp.a-voorzitter Tom Meeuws in de krant De Morgen (14 maart 2018). ‘Een ton afval verbranden kost in Antwerpen 30 euro meer dan het Vlaamse gemiddelde (144 versus 114 euro). Op jaarbasis is dat een verschil van 3,7 miljoen euro.’ Tom Meeuws vindt dat prijsverschil onaanvaardbaar. ‘De Antwerpenaar betaalt nu al voor de bouw van de prestigieuze nieuwe oven in Wilrijk. Maar of die oven er komt, is nog geen uitgemaakte zaak. En ISVAG is van plan om de prijzen nog zeker tot 2022 jaarlijks te verhogen.’

sp.a is voorstander van een nieuwe verbrandingsoven in de haven: die staat niet alleen verder van woonwijken, maar is ook goedkoper en beter voor het leefmilieu. In de haven kan de oven volcontinu processtoom leveren aan de chemische industrie of kan methanol worden geproduceerd. De restwarmte van de chemie kan vervolgens worden gebruikt om de gebouwen van de stad mee te verwarmen.

De futuristisch ogende oven in Wilrijk zou 175 miljoen euro kosten. Een gelijkaardige oven in Limburg kost 100 miljoen euro. Intussen groeit het protest tegen de verbrandingsoven. Volgens De Morgen hebben tijdens het openbaar onderzoek al 1.640 mensen bezwaar aangetekend.   


Foto: Reporters©Danny Gys