Op 4 mei verwelkomen de VVSG, de provincie Antwerpen en TomorrowLab de lokale besturen, beleidsmakers en geïnteresseerden op de Energie- en Klimaatdag in het Elisabeth Center in Antwerpen. Met ruim 700 deelnemers en gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland wordt dit hét evenement voor ieder die op lokaal niveau én daarbuiten te maken heeft met energie, water, mobiliteit, slim ruimtegebruik, circulaire economie, en smartcities. Voor de pers wordt een afzonderlijk persmoment ingericht.

Drie partners, vijf sterke thema’s,internationale keynotes

Een inspirerend en gevarieerd programma vertaalt actuele ontwikkelingen naar relevantie voor het lokale bestuur, met veel concrete voorbeelden van wat in voortrekkersgemeenten al gerealiseerd is op het vlak van energie, mobiliteit,water, ruimtegebruik en smart cities. Internationale keynote-sprekers zijn  niemand minder dan de Amerikaanse transitie-econoom Jeremy Rifkin, wethouder Lot van Hooijdonk van Utrecht en Europees Vice-President Maroš Šefčovič.   Vlaams minister-president Geert Bourgeois opent het programma, en ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is van de partij.

VVSG-voorzitter Wim Dries: ”Door de krachten te bundelen slagen we erin omsteden en gemeenten een programma van internationaal niveau aan te bieden. De VVSG en provincie Antwerpen haalden Jeremy Rifkin naar België, een Amerikaans econoom en auteur van tal van bestsellers over de impact van technologische vernieuwing op economie en milieu. Nu voegt TomorrowLab daar ook nog tenorenals Maroš Šefčovič bij, Vice-President van de Europese Commissie.” Die komt zelf uitleggen hoe steden en gemeenten gebruik kunnen maken van het Europesebudget om zich voor te bereiden op de toekomst.

Antwerpse deputatie stimuleert lokale besturenvoor energie- en klimaatbeleid.

De deputatie van de provincie Antwerpen houdt haar vergadering op die dag speciaal op de plek van het evenement, in de Bugatti-zaal van het ElisabethCenter. Gedeputeerde Rik Röttger: “Het provinciebestuur vindt het belangrijk om door zijn aanwezigheid het engagement en de leidende rol van lokale besturen op het vlak van energie, klimaat en smart cities te ondersteunen.” Om de deelnemers onder te dompelen in de toekomst zorgt Living Tomorrow voor real-life demo’s. “We merken dagelijks hoe belangrijk die confrontatie is om te inspireren en de ogen te openen,” legt CEO Joachim De Vos uit. “Maar dan begint het echte werk pas. Nagaan wat de impact zal zijn van die evoluties en jezelf voorbereiden, zoals onze Innovation Designers van TomorrowLab doen.”