Overkomt het u ook wel eens: aan het sorteren slaan, beginnen twijfelen hoever de definitie van PMD reikt en even later met de vinger op de sorteerwijzer beteuterd vaststellen dat verrassend veel toch nog in de bruine restafvalzak thuishoort? Daar komt zeer binnenkort verandering in.

Neen, u mag voortaan niet méér spullen in de blauwe zak stoppen. Wel creëert EcoWerf de mogelijkheid om harde en zachte plastics apart in te zamelen. Het gaat onder andere om producten uit polypropeen, lage- en hogedichtheidspolyetheen en polyvinylchloride. Concreet: u zult alles van winkeltassen en botervlootjes over kleerhangers en emmers tot dakgoten en tuinmeubelen kwijt kunnen in het containerpark.

Daardoor werkt u niet alleen mee aan een ecologische en duurzame toekomst, en passant kunt u ook flink wat besparen op uw totale huisvuilfactuur. Concreet wordt een nieuwe roze zak aangeboden voor een tiende van de prijs van de restafvalzak. Daarin kunt u voorwerpen in zachte plastics kwijt. Enige bedenking: de roze zak wordt voorlopig niet aan huis opgehaald, u moet hem aanbieden in het containerpark. Daar kunt u ook terecht met harde plastics. Daarvoor betaalt u met de beurtenkaart.

ZACHTE PLASTICS: aanbieden in ROZE ZAK (25 eurocent)

OKNIET OK
Blisters
Bloempotjes
Draagtassen
Folies
Kleerhangers
Klein speelgoed
Kuipjes
Potjes
Vlootjes
Zakjes
Hard plastic met volume kleiner dan 10 liter (emmer)
Geplastificeerd papier
Golfplaten
Koffieverpakkingen
Leder
Piepschuim
PMD
PVC
Rubber
Schoenen
Schuimrubber
Textiel
Zilverkleurige folies


HARDE PLASTICS: los aanbieden (beurtenkaart)

OKNIET OK
Plastic bierbakken
Plastic buizen en dakgoten
Plastic dakgoten
Plastic emmers
Plastic muziekcassettedozen
Plastic planchetten
Plastic ramen, deuren en rolluiken
Plastic speelgoed
Plastic tuinmeubelen
Plastic wasmanden
...
Auto-onderdelen
Elektrisch en elektronisch materiaal
Frigoboxen of koeltassen
Klein Gevaarlijk Afval: siliconen tubes, bussen van detergenten, olie, vaten, verfpotten, ...
Motorhelmen
PMD
Polyester golfplaten
Plastic folie
Spullen op batterijen
Tuinslangen
Videobanden
Zachte kunststoffen (ballen, dekzeilen)

Opgelet: metalen handvaten (emmers), haken (kleerhangers), schroeven en klemmen moet u verwijderen en dus niet mee in de roze zak gooien.

Rond de tijd dat u dit leest vindt u ook een uitgebreide informatiebrochure van EcoWerf in de bus. Mocht u die overenthousiast meteen gerecycleerd hebben, kunt u ook terecht op www.ecowerf.be (online sorteerwijzer), www.betersorteren.be (sorteren A-Z) of bij de sympathieke professionals van het containerpark.