Een regering die veel belooft, maar in feite de belastingen verhoogt, de zieken en gepensioneerden activeert, en een begroting op drijfzand maakt, moet niet op de man spelen.

Premier Yves Leterme reageerde dinsdag op de sp.a-kritiek op zijn begroting met de stelling dat zijn regering ‘het puin moet ruimen’ van voormalig minister van Begroting Freya Van den Bossche. Een beetje goedkoop is dat. Wij stellen ons vanuit de oppositie zeer constructief op. We voeren geen oppositie tegen personen, maar tegen een beleid, of een gebrek aan beleid. Ik neem aan dat men geen argumenten heeft, anders zou men wel reageren op de inhoudelijke kritiek die wij gaven.
 
Het geknoei van deze regering heeft niets te maken met het verleden. Freya Van den Bossche heeft in september 2006 een laatste keer de begroting mee opgemaakt, en in 2007 heeft ze twee begrotingscontroles uitgevoerd omdat deze regering er niet in slaagde een regeerakkoord te maken. Deze regering mag blij zijn dat de vorige regering de controle voor een deel heeft gedaan.
 
Ik wil er ook op wijzen dat Open Vld en CD&V hun eigen programmawet (die de uitvoering is van de begroting) niet willen stemmen, dat het Rekenhof de begroting negatief ontving, dat de fiscale ontvangsten een pak lager liggen dan geraamd en dat ook Voka zegt dat de regering haar huiswerk moet overdoen.

Het enige concrete in de begroting is een belastingverhoging en de activering van gepensioneerden. "Men zou toch beter eerst nadenken alvorens zich als een duivel in een wijwatervat te weren.