Cambio opende recent 4 nieuwe standplaatsen in Leuven, wat het totaal op 20 plaatsen en 50 deelwagens brengt. In een jaar tijd is het autodelen met 20% gestegen. Voor de verdere uitbreiding van autodelen werkt stad Leuven momenteel aan een autodeelplan. Dit plan wordt onderbouwd door de resultaten van een uitgebreide online bevraging.

Eind 2015 telt onze stad 45 particuliere autodeelgroepen en meer dan 1.200 cambio-leden. In 2014 waren dat er nog net geen 1000.  “In de voorbije 10 jaar is Leuven een echte autodeelstad geworden”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani. “Éen deelwagen vervangt tot 12 particuliere auto’s. Dat is een pak publieke ruimte die vrijkomt voor de Leuvenaars.”

Dit najaar opende Leuven vier bijkomende cambio-standplaatsen: twee in het centrum, één in Wilsele en één in Wijgmaal. “Nu heeft elke deelgemeente in Leuven minstens één cambio-standplaats”, zegt Ridouani.

De interessante ligging aan het station in Wijgmaal maakt een combinatie mogelijk van autodelen voor particulieren (vooral ’s avonds en in het weekend) en voor  bedrijven (overdag).  Zo hebben er al een aantal bedrijven, gevestigd op de vlakbij gelegen Rémysite, hun interesse om in te stappen in het autodeelsysteem van cambio laten blijken.  “Ons heeft al enkele jaren een duurzaam mobiliteitsbeleid. Met succes stimuleren we onze werknemers om met trein, bus of de fiets  te komen werken of te carpoolen. Autodelen is hierop een zeer mooie aanvulling”, zegt Gaby Trompet, personeelsdirecteur van Ons.

“Autodelen is financieel echt interessant voor wie weinig met de wagen rijdt. Onze deelauto’s vormen ook een interessant alternatief voor de tweede wagen in het gezin. In Leuven is autodelen al een succes, en we hopen dat we met de opening van deze en volgende nieuwe standplaatsen nog meer inwoners enthousiast kunnen maken”, vertelt Geert Gisquière van cambio.

Autodeelplan en infoavond

Om autodelen verder te stimuleren en uit te breiden, werkt stad Leuven momenteel aan een autodeelplan. De resultaten van een online bevraging die in het voorjaar werd georganiseerd, worden daarin opgenomen. “Waar is er nog nood aan bijkomende cambio-standplaatsen of particuliere autodeelgroepen? Wat vormt nog een drempel om te autodelen? Hoe kunnen we autodelen nog meer ondersteunen? Dat zijn allemaal vragen die in het autodeelplan beantwoord worden”, aldus Ridouani.

Op 26 januari om 20.00 uur organiseert de stad, i.s.m. koepel Autodelen.net en alle autodeelaanbieders een informatieavond over alle vormen van autodelen in het Auditorium Tweebronnen. Deze infoavond is interessant voor iedereen, maar een must voor wie overweegt om aan autodelen te gaan doen.