De eerste projectoproepvoor een terminal in de Haven van Brussel is op niets uitgedraaid nadat onderhandelingen met de kandidaat uitbater zijn afgesprongen wegens economische moeilijkheden in de sector. Het gewest lanceert daarom een nieuwe oproep, de datum van voltooiing blijft behouden op 2020. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Brussels parlementslid Jef Van Damme (sp.a). 

De autohandel in de Heyvaertwijk, op de grens van Kuregem (Anderlecht) en Molenbeek, is vele buurtbewoners al lang een doorn in het oog. Vrachtwagens blokkeren de straten, de autohandel zorgt voor overlast en gebruikt ook tal van gebouwen die in aanmerking zouden kunnen komen voor stadsvernieuwing. In het kader van het Kanaalplan besloot de Brusselse Regering de autohandel te verhuizen naar de zogenaamde roro-terminal in de havenzone.

“Een goede oplossing voor iedereen”, vindt Jef Van Damme. “De buurt rond het kanaal wordt aangenamer en rustiger en de werkgelegenheid blijft behouden in Brussel. Bovendien kan een stuk van de trafiek via het water gebeuren in plaats van met vrachtwagens”.

De onderhandelingen met de kandidaat-uitbater zijn echter afgesprongen. Wegens tegenvallende handelscijfers vroeg de kandidaat, een consortium van tweedehandsautohandelaars, nieuwe en betere voorwaarden, maar daar wou de Haven niet op ingaan.

Gezien het gewest geen geschikte kandidaat heeft gevonden lanceert het nu een nieuwe en versnelde oproep voor een concessie van 40 jaar. Kandidaten krijgen de tijd om tot januari een voorstel in te dienen, in april wil de regering al een kandidaat toewijzen. Op deze wijze blijft de deadline voor de voltooiing van de terminal behouden op 2020.

“De herwaardering van de Heyvaertwijk is sterk gebonden aan het verdwijnen van de overlast van de autohandel. Zolang de roro-terminal er niet is, kan de autohandel nergens heen. De kanaalwijk wacht al heel lang op een oplossing, ik ben dus blij dat de regering ondanks deze tegenslag vasthoudt aan de deadline,” aldus Van Damme. 

Foto: ©Stijn Hüwels