De Vaartkom blijft volop veranderen. De oude verkeersaders zijn verlegd naar het nieuwe Engels Plein, waardoor de Noordoever autoluw werd en het plein voor OPEK volledig autovrij. Het plein krijgt een tijdelijke herinrichting voor ongeveer vijf jaar, geïnspireerd op ideeën van Leuvenaars en uitgetekend door Onkruid vzw.

“Nu het autoverkeer niet langer over het plein mag, kunnen we van de vrijgekomen plaats een ruimte voor ontmoeting, beleving en feest maken, met groen, zitbanken en een speelplek”, zegt schepen Mohamed Ridouani. “De buurtbewoners zetten hun ideeën en dromen op papier, waarmee de ontwerpers aan de slag gingen. Het resultaat is prachtig geworden.”

Op het verhoogde plein aan de Vaart komen twee grote houten meubels in het verlengde van de oevers. “Het ene meubel is een variant op een klassieke tribune, van 20 meter lang en 3.20 meter breed, dat ook hoog genoeg is om het verkeer langs de Havenkant buiten te sluiten en een geborgenheid op het plein te creëren. Het andere is een houten zit- en speellandschap, dat uit verschillende onderdelen bestaat, zodat het flexibel gebruikt kan worden. De ruimte tussen de zitmeubels doet dienst als informele speelscène. Perfect voor minivoetbal, openluchttheater of familiepicknicks”, aldus Ridouani.

Op de voormalige rijbaan komen cirkelvormige openingen. “Daar krijgen planten en bomen hun plek”, zegt schepen Dirk Robbeets. “De wegmarkeringen blijven wel behouden, om er aan te herinneren dat het ooit een autoweg was, als een nostalgische toets.”

Een plein waar geleefd wordt, dat moet het OPEK-plein worden. “Het gaat nog om een tijdelijke inrichting, omdat er langs de Noordoever nog werken gepland zijn die werfverkeer met zich meebrengen, bijvoorbeeld aan het Hungaria-gebouw”, zegt Robbeets. “Maar dat beschouwen we als een voordeel, omdat we nu met de tijdelijke inrichting samen met de buurt kunnen experimenteren met de mogelijkheden van het plein en samen kunnen zoeken naar de juiste invulling op lange termijn. Op die manier wordt het gevoelsmatig echt een plein van de buurt.”

Het ontwerp is van de hand van Onkruid vzw, een jong Leuvens initiatief dat focust op publieke ruimtes, tijdelijkheid en experiment. Onkruid engageert zich ook om samen met de buurtbewoners een aantal activiteiten te organiseren. Een feestelijke opening, een zomerse filmavond of een buurtbarbecue zijn maar enkele van de ideeën.

De werken starten op 1 februari 2016 en zullen rond de paasvakantie 2016 afgerond zijn.