Resul Tapmaz en Elke Decruynaere lanceerden op 29 maart in het Vredeshuis de Babyspots. Dat zijn plekken in de stad waar ouders met hun kindje thuis komen. Rustpunten, waar mama's en papa's hun baby voeden en verluieren. Een overzicht van alle locaties is terug te vinden op de website Gent Gezonde Stad.

Ouders met jonge kinderen zien er soms tegenop om naar de stad te komen. Rustige plekjes, waar zij zich welkom voelen om hun baby te voeden of te verluieren zijn schaars. Ouders plannen hun uitstapje dan maar rond voed- en verluiermomenten heen of blijven liever dicht in de buurt.

'We kregen regelmatig de vraag van jonge ouders of er in centrum Gent een plaats is waar zij rustig hun kind borstvoeding kunnen geven of verversen' licht Resul Tapmaz toe. 'Tot vorig jaar beschikten we over zo’n plek. Dat kon bij de Kraamkaravaan, die boven Dille en Kamille was gesitueerd. Na de verhuis van de Kraamkaravaan beschikten we niet langer op zo’n plek en werd het idee van de babyspot geboren.'

Een BabySpot verwelkomt ouders op twee manieren: door te zorgen voor de juiste infrastructuur én een warme open houding. Dit vraagt zeker geen grote veranderingen. Een luiertafel, borstvoedingskussen, wat speelgoed en een glimlach naar elk lid van het gezin volstaan.

Diverse plekken kunnen een BabySpot worden: mutualiteiten, koffiehuizen, musea, stadsdiensten, … Zo wordt het voor ouders niet alleen makkelijker om een (cultureel) uitstapje te maken, maar ook om administratieve zaken op orde te brengen.

'Handelszaken en organisaties die zich outen als BabySpot maken dat kenbaar door een sticker met het logo aan hun deur of raam te kleven. Zo weten jonge ouders dat ze daar welkom zijn en dat ze daar de nodige voorzieningen kunnen aantreffen' zegt Resul Tapmaz.

Op dit moment zijn er BabySpots op zes locaties verspreid over de stad. Een overzicht van alle locaties is terug te vinden op de website Gent Gezonde Stad. Organisaties of handelszaken die ook BabySpot willen worden, nemen contact op met het Huis van het Kind via huisvanhetkind@stad.gent

'Dit is een nieuwe stap in Gent Kindvriendelijke Stad. Sinds vorige week kunnen ouders een buggy lenen onder de Stadshal. Nu kunnen ouders ook terecht op verschillende locaties in onze stad om hun baby'tje te voeden of te verluieren' besluit schepen Decruynaere.

De BabySpots zijn een initiatief van de Kraamkaravaan vzw (Expertisecentrum Kraamzorg Oost-Vlaanderen) en Huis van het Kind Gent, een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties uit de preventieve gezinsondersteuning en gezondheidszorg.