Tijdens de week van de Vrijwilliger, van zaterdag 4 maart tot en met zondag 12 maart 2017, zetten Gentse organisaties met een vrijwilligerswerking hun deuren open. Kandidaat-vrijwilligers kunnen kennismaken met vrijwilligersorganisaties en nemen een kijkje achter de schermen. Deze week biedt ook de ideale gelegenheid om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet. Resul Tapmaz ging dinsdag 7 maart zelf bijklussen op schoolhoeve De Campagne.

'Onderzoek uit 2015 toont aan dat 13,9% van de Vlamingen vrijwilligerswerk opneemt. Voor Gent komt dat neer op zo'n 35.000 mensen. Het engagement van al deze Gentenaars vormt de motor van onze bruisende en solidaire stad. Hun bijdrage is onschatbaar' zegt Resul Tapmaz, schepen van Welzijn en Gelijke Kansen.

Open deur

Een 12-tal organisaties gunnen geïnteresseerden tijdens de Week van de Vrijwilliger een blik achter de schermen en laten hen kennismaken met hun werking. Sommigen doen dat op een originele manier. Zo organiseert wandelclub Pasar vzw op dinsdag 7 maart een kennismakingstocht (3 km lang) met GPS-toestel. Afspraak op de Vrijdagmarkt aan het standbeeld van Jacob Van Artevelde om 19.30 uur. Bij het MIAT kan je voor demonstraties terecht in het textielatelier en in het drukkersatelier. Een overzicht van alle activiteiten is terug te vinden op het digitale vrijwilligersplatform.

Studiedag 'Vrijwilligers versterken je buurt'

Het thema van de Week van de Vrijwilliger 2017 luidt 'Vrijwilligers versterken je buurt'. En onder die titel onderzoeken lokale besturen en verenigingen op dinsdag 7 maart 2017 in Campus Guislain hoe ze kunnen samenwerken om lokaal vrijwilligerswerk te optimaliseren. Ook Resul Tapmaz neemt er het woord. Vooraf steekt hij zelf de handen uit de mouwen op Schoolhoeve De Campagne in Drongen.

Interesse in vrijwilligerswerk?

'Het Vrijwilligerspunt Gent fungeert als centraal aanspreekpunt voor alles wat met vrijwilligerswerk te maken heeft' zegt Resul Tapmaz. 'Met het vrijwilligerspunt willen we het vrijwilligersleven ondersteunen, de toegang tot het vrijwilligerswerk vergemakkelijken en vraag en aanbod afstemmen op elkaar.' Het Vrijwilligerspunt matcht sinds eind 2016 vraag en aanbod en geeft informatie, advies en ondersteuning, zowel aan vrijwilligers als organisaties die met vrijwilligers willen werken.  Naast het digitale platform, kan men bij het Vrijwilligerspunt Gent terecht op maandag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur zonder afspraak en op andere momenten met afspraak (administratief centrum Zuid, W. Wilsonplein 1, 9000 Gent).

Neem eens een kijkje op de website van het vrijwilligerspunt.