Deze constructie, voorlopigde eerste in Provincie Antwerpen, is een initiatief om de kwetsbare vogel nestgelegenheid te bieden.

Sinds mensenheugenis is de huiszwaluw welkom op de boerderij aan de Lage Mierdse Weg in Oud-Turnhout, waar ze een bondgenootschap gesloten heeft met de landbouwer.   In ruil voor nestgelegenheid bestrijden de frivole luchtacrobaten de insecten  op het melkveebedrijf op een uiterst duurzame manier. Dit kan gaan tot maar  liefst achttienduizend insecten per paar, per dag! Een win-winsituatie: de koeien op de boerderij zijn dankzij de vogels haast insectenvrij. 

Momenteel huizen deze bedreigde zwaluwen in een bijgebouw van de boer, maar omdat de gebouwen binnenkort zullen afgebroken worden, zocht de landbouwer naar een alternatief. Daarom werd de huiszwaluwtil deze week geplaatst. Met maar liefst 18 kunstnesten hopen we alvast dat de vogels hier zijn nieuwe thuis van zal maken. Hij staat immers op de rode lijst als “kwetsbaar”.

Goede samenwerking
De constructie van de til werd verzorgd door de leerlingen Hout en Bouw van de Vrije Technische school Turnhout. De plaatsing zelf werd uitgevoerd door Natuurwerk vzw. De provincie Antwerpen ondersteunde de aankoop van de bouwmaterialen.  Gedeputeerde Rik Röttger en voorzitter van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete : “Dit is een mooie invulling van de provinciale landschapsbeelden waarmee we iedereen willen motiveren inspanningen te leveren voor onze typische landschappen en soorten.  Dat het Regionaal Landschap hier zoveel partijen samen bracht rond de zwaluwen en ook recreanten van het resultaat zullen kunnen genieten, maakt dit projectextra mooi!”.