Er komen begeleidende maatregelen voor de zomersluiting van de Leopold II-tunnel. Dat heeft de Brusselse regering beslist. 

De Leopold II-tunnel is in juli en augustus volledig afgesloten voor  grondige renovatie. 


Dit zijn de maatregelen tijdens de zomermaanden:

1. openbaar vervoer
- De Lijn, de NMBS en de MIVB verhogen hun aanbod
- er rijden dus meer en vaker treinen, bussen, trams en metro's.
- Parking C op de Heizel wordt als Park en Ride gebruikt met een aansluiting op de metro.


2. Keizer Karellaan
- maar 1 rijweg beschikbaar voor automobilisten zodat er minder autoverkeer de stad binnenkomt
- verkeerslichten worden aangepast
- busbaan die ook toegankelijk is voor moto's en hulpdiensten


3. Omleidingen
-  éénrichtingsverkeer rond het Elisabethpark en de Basiliek van Koekelberg om sluipverkeer in de wijken te vermijden. Als de tunnel weer opengaat in september is er opnieuw verkeer in beide richtingen mogelijk.
- het verkeer uit het noorden wordt omgeleid via de A12
- het verkeer uit het zuiden wordt omgeleid via de Industrielaan.
- het uitgaand verkeer wordt omgeleid via de Ninoofsesteenweg


3. Fietsen
-  apart fietspad in twee richtingen langs de Keizer Karellaan


4. Communicatiecampagne
- een uitgebreide communicatiecampagne naar bewoners, handelaars, bedrijven en pendelaars
- mediacampagne in juni voor de pendelaars


Werken starten op 1 mei 

Buiten de zomervakantie is de tunnel alleen 's nachts afgesloten van zondag tot donderdag. Overdag en tijdens de weekendnachten blijft de tunnel open.

Drie zomers 

Drie zomers op rij wordt de tunnel volledig afgesloten. Dat is nodig om  het asbest uit de tunnel te halen en de rijweg te vernieuwen. Hoewel er tijdens de zomer minder verkeer is, zal de sluiting heel wat gevolgen hebben voor de automobilisten en de wijken in de buurt.  Daarom heeft de Brusselse Regering een pakket aan begeleidende maatregelen goedgekeurd om het verkeer in goede banen te leiden.


Brussels Minister voor Mobiliteit Pascal Smet: “De boodschap die we geven is eenvoudig: Brussel blijft bereikbaar, maar pas uw verplaatsingsgedrag aan. Kom bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Woon je op minder dan 7 kilometer van je werk neem dan de fiets. Plan je werkdag anders in door bijvoorbeeld thuis te werken, als dat kan."


Verder overleg
De afgelopen maanden is intensief overlegd met de Brusselse gemeenten en politiezones. Dat overleg wordt verdergezet; er komt ook een specifiek begeleidingscomité voor de gemeenten waar lokale mobiliteitsmaatregelen zullen besproken en bestudeerd worden met de studiebureaus aangesteld door het Gewest. 

De verkeerscentra volgen de situatie gedurende de zomer continu op en als het nodig is, worden de maatregelen aangepast. Na de zomer volgt een uitgebreide evaluatie in samenwerking met de gemeenten en het Vlaams Gewest ter voorbereiding van de zomer 2019.