"Behalve wat zakgeld heb ik niets nu. Een serieuze klap, niemand heeft me dat ooit gezegd." Het is een zinnetje dat afgelopen maandag in het Belang van Limburg stond. De woorden waren van Shauni: 20 jaar en zonder diploma, maar niet zonder energie en daadkracht. Eind deze maand zou ze, na een jaar wachten en terwijl ze nu studeert voor een diploma grootkeuken-medewerkster, voor het eerst een uitkering krijgen. Om haar leven op de rails te krijgen. Tot Shauni vorige week (!) plots een brief kreeg. Het was immers 1 september en dus veranderde minister van Werk Kris Peeters de regels.

Regering Michel-De Wever ontneemt jongeren zonder diploma zuurstof.

Jonger dan 21 en geen diploma? Geen steun! Doe gewoon wat harder je best om dat diploma te halen. En als dat niet lukt? Tja, dan is het vooral je eigen fout en trek maar je plan voor de rest. Shauni is niet alleen. Zo'n 3.000 jongeren in Vlaanderen kregen eind augustus dezelfde brief. 3.000 jongeren zonder diploma krijgen voortaan geen steun van deze regering. We hameren er al maanden op dat je deze jongeren niets moet afpakken, integendeel, dat je in hen moet investeren.

Na de tax shift waar de gezinnen voor opdraaien in plaats van de superrijken, is het de zoveelste maatregel van deze regering Michel-De Wever, die nu opnieuw een kwetsbare groep, namelijk jongeren zonder diploma, zuurstof ontneemt. Vergis u niet: als deze regering deze groep kwetsbare jongeren met alle mogelijke middelen wil helpen, stimuleren én begeleiden naar een diploma, dan ben ik haar eerste bondgenoot. Een diploma verhoogt immers hun kansen aanzienlijk op de arbeidsmarkt, dat weet iedereen. Maar ze stimuleren doe je niet door hun uitkering af te nemen. Integendeel, dat doe je door voluit in te zetten op begeleiding én onderwijskansen op maat.

De cijfers bewijzen dat we de afgelopen jaren, samen met de VDAB, uitstekend werk hebben verricht. De curve daalde: 16% minder jongeren verliet de voorbije twee jaar de school zonder diploma. Waarom dan alle Shauni's van Vlaanderen, die niets liever vragen dan kansen om een eigen leven op te bouwen, nu koudweg in de steek laten? Is het omdat deze regering per se haar tanden wil laten zien? Misschien. Is het omdat ze blind is voor de uitdagingen waar deze jongeren voor staan? Misschien. Is het omdat Kris Peeters niet bestand is tegen het rechtste beleid van zijn coalitiepartners? Zo goed als zeker.

"Geloof ze niet", klopte Peeters zich op de borst enkele dagen voor de verkiezingen van 25 mei 2014. Nu, een jaar later, vliegt die leuze als een boemerang terug in zijn gezicht. Niet het gedeukte imago van Peeters is daar het slachtoffer van, wel Shauni en haar leeftijdsgenoten. Beste Kris Peeters, het afgelopen jaar hebt u zich gespecialiseerd in bochtenwerk. Is het niet met sociale correcties, dan wel door terug te komen op de situatie van mantelzorgers of het brugpensioen. Een bocht meer of minder zal nu het verschil niet meer maken.

Het is niet te laat om uw hardvochtige beslissing om te keren. Meer nog, dat siert moedige en grote politici. En Shauni en al die anderen zouden u bijzonder dankbaar zijn, dat mag u alvast wél geloven.

Sinds 1 september moet je een diploma hebben, anders krijg je geen stempelgeld zolang je jonger bent dan 21 jaar. In heel Vlaanderen zouden bijna 3.000 jongeren in deze situatie zitten.