Vandaag komen onze militairen op straat, niet voor een bewakingsopdracht, maar om te betogen. Het is alweer 14 jaar geleden dat militairen gingen betogen, dit maal voor de stijgende pensioenleeftijd. Het is dan ook niet zo evident, soldaten kennen geen stakingsrecht. Daarom trekt men vandaag, op Koningsdag – een verlofdag voor Defensie – de straat op.

 

Minister van Defensie Steven Vandeput is ervan overtuigd dat militairen zullen erkend worden als werknemers met een zwaar beroep. Dat verklaarde hij  in een reactie op de kritiek van de legervakbonden op de bruuske verhoging van de pensioenleeftijd voor de militairen. 

 

Alain Top (sp.a) heeft zijn bedenkingen bij de verklaringen van de minister. “Een maand geleden bleek dat militairen plots tot 7,5 jaar langer moeten werken voor hetzelfde pensioen. Daarna hoor ik de minister zeggen dat hij militairen wil erkennen als zwaar beroep. Wat is het nu eigenlijk? De regering installeert totale onzekerheid bij het militair personeel. Een maand later weet men nog steeds niets meer.”

 

Naast het ‘geflipflop’ van standpunten van de regering mogen we ook de strategische visie van de minister van Defensie niet vergeten. Deze zomer sprak hij nog over een grote besparing die hij zou doorvoeren op de personeelskosten bij het leger. En hij zou het leger dringend verjongen. “Zijn uitspraken van deze zomer staan haaks op de beslissingen van de regering de voorbije weken. Militairen langer in dienst houden kost Defensie een goede 100 miljoen euro. Personeel dat langer in dienst blijft,  kost nu eenmaal meer geld. Daarnaast zal een verjonging van het leger wel zeer moeilijk worden met deze nieuwe maatregelen”, zegt Alain Top.

 

Niemand weet dus precies wat de minister van Defensie nu écht wilt. Alain Top: “ De ene dag stelt de minister zware personeelsbesparingen voor, de volgende dag zal hij militairen langer in dienst houden. Militairen werken nu al de klok rond én hun overuren worden amper betaald.  Hoewel het terecht zou zijn lijkt het mij weinig geloofwaardig dat deze regering militairen zal erkennen als werknemers met een zwaar beroep. Ik vraag de minister om eindelijk duidelijkheid te scheppen”.