Geert Bourgeois kondigde eerder een vergroening van de autofiscaliteit aan. Minister Annemie Turtelboom zei dat schone auto’s goedkoper zouden worden en vervuilende duurder. Maar wat blijkt, voor volgend jaar rekent ze op 45 miljoen euro extra inkomsten uit de autobelasting. Een verhoging van de belastingen dus. De BIV stijgt voor alle categorieën auto’s, benzinewagens net zo goed als diesels en nieuwere modellen net zo goed als oude. Alleen de hele schone hybride en elektrische voertuigen ontspringen de dans.

“Dat laatste is terecht”, vindt Vandenbroucke. “Maar voor alle andere categorieën heeft de regering ervoor gekozen om de belastingen te verhogen in de plaats van ze te vergroenen. Dat is een gemiste kans. Ik daag minister Turtelboom uit om daar voor een échte vergroening te gaan en niet voor een belastingverhoging. Dat betekent dat de belasting daalt voor zuinige, schone auto’s.”

Vandenbroucke herhaalt ook dat de regering nalaat om ook de fiscaliteit voor leasewagens te vergroenen. “Daardoor blijven diesels de markt overspoelen. Op de tweedehandsmarkt, toch goed voor ruim de helft van de autoverkoop in Vlaanderen, vind je bijna alleen maar diesels. Gezinnen die een tweedehandsauto kopen, hebben dus nauwelijks keuze om voor een groenere optie.” Vandenbroucke roept Turtelboom op om daar in overleg met de andere gewesten een oplossing voor te zoeken.