sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen presenteerde beleidsvoorstellen om de strijd tegen belastingparadijzen te versterken. Op de studiedag van het Financieel Actie Netwerk (FAN) van 25 mei wil hij het momentum verder zetten. "Er is al vooruitgang bereikt, maar men kan nog veel verder gaan. Fraude kost iedereen geld. Hoe moeilijker fraude wordt, hoe meer publieke middelen we overhouden voor sociale investeringen."

Belastingparadijzen faciliteren fiscale fraude. Hierdoor grijpen overheden miljarden euro's aan publieke middelen mis. "Die inkomsten zijn nochtans cruciaal om te blijven investeren in kwaliteitsonderwijs voor onze kinderen, toegankelijke gezondheidszorg voor onze ouderen en degelijke infrastructuur voor onze ondernemers.", aldus Van der Maelen.

Pas tijdens de crisis bundelden vele regeringen hun krachten om belastingparadijzen aan te pakken. Hun inspanningen leverden in 2009 en 2010 al 14 miljard euro op. Toch vindt de sp.a'er dat men veel verder kan gaan. "Voorlopig ligt de lat nog te laag. Belastingparadijzen worden nauwelijks onder druk gezet om automatisch informatie uit te wisselen met opsporingsdiensten in andere landen. De geheimhouding blijft ook buiten schot. Zo blijven vele fraudeurs buiten het vizier van de fiscus."

Van der Maelen zette alvast tal van beleidsvoorstellen op een rij om fraudemechanismen via belastingparadijzen te breken. Verschillende van deze voorstellen werden bekrachtigd in een resolutie van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. "Want een internationaal probleem, heeft een internationale aanpak nodig.", aldus de sp.a'er.