België geeft niet te weinig uit aan defensie in vergelijking met andere NAVO-lidstaten. Gerekend per inwoner geeft ons land zelfs het negende hoogste bedrag uit van alle lidstaten. Dat zegt oppositiepartij sp.a in reactie op het bericht dat de NAVO ontevreden is over de Belgische defensie-uitgaven.

In een nieuw rapport bekritiseert de NAVO België omdat ons land de belofte om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te investeren in het leger absoluut niet nakomt. Premier Michel (MR) hoopt een afgang te vermijden op de top in Warschau door snel de miljardenaankoop van gevechtsvliegtuigen te starten, zo schreef De Morgen vandaag.

De kritiek van de NAVO snijdt echter weinig hout, vindt sp.a-Kamerlid Alain Top. Hij baseert zich op het officiële Jaarrapport van de NAVO (hier te raadplegen) waarin de NAVO zelf de lidstaten op een rij zet, gerangschikt volgens defensie-uitgaven per inwoner en niet procentueel volgens het bbp. Daaruit blijkt dat onze defensie-uitgaven vorig jaar goed waren voor 407 dollar (365 euro) per Belg. "Daarmee staan we op de negende plaats van alle lidstaten. We zijn dus helemaal niet de bijna grootste wanbetaler. Minister Vandeput moet dus niet panikeren", zegt Top. 

Maar is het niet logisch dat een land met een hogere levensstandaard in absolute cijfers meer aan defensie kan uitgeven dan pakweg Letland of Albanië? Bovendien verwacht de NAVO ook grotere inspanningen van rijkere landen. "Op zich wel", zegt Top, maar "het is gevaarlijk enkel en alleen een rangschikking te maken op basis van het bbp. Je moet het volledige plaatje schetsen en niet enkel de rangschikking geven die jou het beste uitkomt. Minister Vandeput kan ons land dus best beter verdedigen bij de NAVO met deze tabel in de hand."

BRON: www.demorgen.be