"Stel dat IS op het terrein is verslagen, dan zullen veiligheidsdiensten als eerste ter plekke zijn. Er is daar dan een goudmijn aan informatie. Veel jihadi's zullen eieren voor hun geld kiezen en het land zo snel mogelijk verlaten, maar ook in Europa hebben ze geen perspectief. Zolang we niet weten wat ze hebben uitgespookt, kunnen we ze onmogelijk dat perspectief bieden. Ook al zijn een aantal strijders ongetwijfeld al geruime tijd ontgoocheld in IS, dan nog moet je hen zorgvuldig opvolgen", stelt professor Brice De Ruyver (UGent).

"De afstemming tussen federale, Vlaamse en lokale niveaus laat meer dan te wensen over", stelt Hans Bonte kamerlid en burgemeester van Vilvoorde. "Wij zijn verplicht om geradicaliseerden op te volgen, maar als ze terugkeren en worden veroordeeld, blijven we in het ongewisse. Zo weet ik van een aantal Vilvoordenaars die in de cel zitten voor terrorisme, maar ik weet niet wanneer ze penitentiair verlof krijgen. Plots komen we die dan tegen op straat."

Bonte kiest in zijn gemeente voor een nauwe samenwerking met de moslimgemeenschap. Sinds mei 2014 zou er geen Vilvoordenaar meer zijn vertrokken naar de oorlog in Syrië en Irak. "Maar ik maak me geen illusies, de belangrijkste reden is dat er niet meer wordt gerekruteerd om daar te vechten, maar om hier in Europa toe te slaan, als lone wolf. Die geïsoleerde daders kun je alleen opsporen door voldoende voelsprieten in het veld te hebben en dus je preventie te versterken."

Dit artikel verscheen in DeMorgen (19/9)