Aanvallen op scholen en de bezetting van scholen door militairen zijn wereldwijd een probleem. In zeker 34 landen lagen scholen tussen 2009 en 2015 onder vuur of werden ze gebruikt door militairen. Daarom werd vorig jaar in Oslo de Safe Schools verklaring ondertekend, waarbij de ondertekenaars zich engageren om bescherming te bieden aan leerlingen, leerkrachten en schoolgebouwen in gewapende conflicten. Tine Soens vroeg aan minister Bourgeois waarom België die verklaring niet heeft ondertekend.

Kinderen zijn de belangrijkste slachtoffers van gewapende conflicten. Wereldwijd worden vier scholen of ziekenhuizen per dag aangevallen of bezet. 28 miljoen kinderen in conflictgebieden kunnen nu niet naar school. Maar oorlog verwoest niet alleen schoolgebouwen, maar ook de hoop en ambitie van een hele generatie.

Ongeveer 53 landen hebben de verklaring reeds ondertekend, onder andere Nederland en tal van andere Europese landen, maar België dus niet. "Het zou nochtans een goed signaal zijn, moest België besluiten zich te engageren voor veilige scholen, zeker omdat Belgische F-16's deze zomer terugkeren naar Irak en Syrië", zegt Tine Soens. "Hoewel de principes door de minister worden onderschreven, wil hij de kwestie niet aankaarten bij zijn bevoegde federale collega. Dat is uitermate jammer. Het zou eveneens een goed signaal zijn als Vlaanderen dit mee op de kaart wil zetten."