4 op 5 van de Vlaamse gemeenten zijn aandeelhouder van Electrabel en zijn betrokken partij. Ze zien heel wat inkomsten door hun neus geboord. “De gemeenten zijn dividenden misgelopen. Waar de sp.a aan zet is, zullen we die inkomsten zeker proberen te recupereren”, zegt Bruno Tobback. De BBI (Bijzondere Belastinginspectie) voert een onderzoek naar de zaak.

“De hogere energieprijzen die we in het verleden hebben betaald was voor een deel het gevolg van het beleid van het Franse GDF Suez. Dat beschouwde België als een wingewest. Daarom hebben we de machtspositie van Electrabel aangepakt, onder meer door de kerncentrales sneller te sluiten.”

“Wij hebben het de Belgische consumenten makkelijker gemaakt om energieprijzen te vergelijken en via groepsaankopen de prijs zelfs serieus te drukken. Consumenten kunnen nu ook van leverancier veranderen zonder opzegvergoeding. Het heeft te lang geduurd voor de politiek bereid was om op te treden. Dankzij minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte en sp.a hebben we ervoor gezorgd dat je niet meer ongestraft de Belgische consument leegmelkt. Wij halen de valsspelers eruit.”