Het Belmundo festival van Cultuurcentrum Brugge is aan de tweede editie toe en trekt ook dit jaar richting Zuid-Europa. Het festival reikt zelfs nog verder dan vorig jaar en wel tot in Egypte, een te ontdekken regio op muzikaal vlak.

Het festival start met de film Clash, een prelude als het ware, in samenwerking met de mensen van MOOOV filmfestival. De film zoomt op heel eigen wijze in op de onrust in de Egyptische hoofdstad Caïro in de zomer van 2013.

Naast film, bestaat het programma in hoofdzaak uit muziek. We starten met muziek van Egyptian Project op vrijdag 17 maart 2017. Deze band mixt de etnisch-Egyptische traditie met actuele muziekstijlen als triphop en elektro. Ze duiken met het publiek onder in de kolkende sfeer van het feestelijke, Egyptische nachtleven en de grootstadgeluiden van Caïro. Op zaterdag 18 maart 2017 met Alsarah & The Nubatones nog muziek uit Egypte. Met haar betoverende verschijning en bezwerende stem wordt Alsarah beschouwd als de rijzende ster aan de nog maar pas ontgonnen oase van de Egyptische retropop. Dit wordt een muzikale trip naar het diepe hartland van de voormalige farao’s.

Aan nagenoeg elk concert is ook een extraatje gekoppeld. Op zaterdag 18 maart 2016 is dat een afterparty in de foyer met buikdans en exotische beats. In de namiddag kunnen liefhebbers, of om het met een trendy woord te zeggen, ‘foodies’ een workshop ‘Passie voor Egyptische lekkernijen’ volgen. Ik wil Sherif Hasuna van harte bedanken om ons hier te ontvangen en ons te laten voorproeven. Hij zorgt voor de begeleiding van de workshops.

Leuk extraatje: de hapjes die in de namiddag worden klaargemaakt, worden ’s avonds in de foyer van de Stadsschouwburg opgediend. Op donderdag 23 maart 2016 een intimistisch, maar zeer waardevol muzikaal programma. Het Armeens-Turkse duo Vardan Hovanissian en Emre Gültekin Kwartet brengt een avond vol prachtige lyrische en introspectieve stukken met teksten in het Armeens en het Turks, waarbij vooral ook de melancholie van de duduk nadrukkelijk doorklinkt. De titel verwijst naar de stad Adana waar begin twintigste eeuw een genocide plaatsvond. Als introductie op het concert illustreert Katrien Van Hecke de Armeense kwestie met fragmenten uit romans van zowel Turkse als Armeense schrijvers. Katrien is auteur en historicus en is gepassioneerd door literatuur. Een hoogtepunt wordt absoluut ook het optreden van de Portugese Gisela João op vrijdag 24 maart 2017. Deze frisse verschijning wordt beschouwd als dé nieuwe revelatie binnen het genre. Voor de voorstelling kunnen fijnproevers in de foyer van de Stadsschouwburg enkele Portugese wijnen proeven. Misschien iets minder bekend, maar Portugal is een land met een mooi en zeer rijk wijnaanbod. Miguel João Verhaegen (Wijnimport Rabelo) maakt voor u een fijne selectie uit deze zuiderse wijnstreek.

U hoeft dus in maart geen reis te boeken naar het verre zuiden. Cultuurcentrum Brugge brengt het zuiden naar Brugge. Ik geef nog graag mee dat wie tickets koopt voor drie betalende programma onderdelen, daarbij 15% korting krijgt. Maak uw keuze en geniet van dit smaakvolle, muzikale festival. Ik wil alvast alle partners bedanken voor hun bijdrage.

 

Voor meer info en bestellen van tickets klik hier