Nog dit jaar wil het Mechels stadsbestuur klaar zijn met een plan om Mechelen op economisch vlak uit te bouwen. "We hebben al maatregelen genomen om het kernwinkelgebied te versterken. Maar onze ambitie gaat verder", geeft schepen van Economie Caroline Gennez (sp.a) aan. De afgelopen maanden heeft het studiebureau Buck Consultants International daarom een bevraging bij de Mechelse bedrijven gehouden.

Van de ongeveer 1.700 bedrijven heeft een tweehonderdtal meegewerkt. Die bevraging bevestigt onder meer de centrale ligging en de goede bereikbaarheid voor autoverkeer als economische troeven voor Mechelen. Door de goede bereikbaarheid, ook voor de automobilist, heeft Mechelen al heel wat bedrijven uit de commerciële dienstensector kunnen aantrekken. Op die sector wil het ook blijven mikken.

Zeven procent fietst

De bedrijven laten wel verstaan dat de toenemende verkeersdruk in Mechelen voor verbetering vatbaar is. "De bevraagde bedrijven zijn vragende partij voor een goed beheer van de verkeersdrukte, een beter openbaar vervoer en betere fietspaden. Want volgens de studie komt slechts zeven procent van de werknemers met de fiets. 59 procent gebruikt de eigen auto en 28 procent een bedrijfswagen. Daar ligt de uitdaging om Mechelen bereikbaar te houden", beseft de schepen.