Samen met Jongsocialisten Kortrijk en ABVV Jongeren voerden we afgelopen donderdag actie op het Student Welcome Concert rond de besparingen op onderwijs. Lees hieronder de perstekst van ABVV Jongeren en Jongsocialisten Kortrijk.

We zijn verbolgen over de besparingen die Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil doorvoeren in het hoger onderwijs. De rectoren van de universiteiten lieten eerder al weten dat ze daardoor geen andere keuze hebben dan het inschrijvingsgeld te verhogen, terwijl zij dat zelf niet willen. Op die manier schuift de minister haar verantwoordelijkheid handig af op de onderwijsinstellingen zelf. Als ABVV-Jongeren en Jongsocialisten vinden we dat hoger onderwijs toegankelijk en betaalbaar moet blijven: neen aan een verhoging van het inschrijvingsgeld!

Ministers uit de rechtse regering lieten ook al een ballonnetje op over studieleningen. We willen benadrukken dat studieleningen grote gevaren met zich meebrengen, zoals voorbeelden uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ons aantonen. Daar eindigen studenten met een torenhoge schuldenlast na hun studies en moeten ze verschillende jobs combineren om die studielening af te lossen.

De vele studenten die moeten bijverdienen om hun studies te kunnen betalen, mogen zich alvast opmaken voor een paar extra shiften hamburgers bakken of borden wassen. Meer werken om te kunnen studeren is evenzoveel tijd minder om te studeren. Het kan voor ons niet dat de minder gegoede studenten minder kansen krijgen dan studenten die uit een bemiddeld milieu komen. We zijn niet tegen studentenwerk, maar dat moet een extraatje zijn, geen noodzaak om te kunnen studeren. Bovendien zullen studenten zo als goedkope werkkracht uitgespeeld worden tegen andere werknemers. Of is het net dat wat de Vlaamse regering wil doen met haar beleid?

Verhogingen van het inschrijvingsgeld tot 1000 euro of meer doet de democratisering van het onderwijs teniet. Toegang tot onderwijs mag niet afhangen van vermogen. Hoger onderwijs moet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven. Ook een verhoging van het inschrijvingsgeld naar een Waals niveau – 880 euro per jaar – is absurd. De Vlaamse regering zou beter een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen, waar er geen inschrijvingsgeld wordt gevraagd.

Voor ABVV-jongeren en Jongsocialisten zijn ook besparingen op personeel ontoelaatbaar. Deze zouden ons in het buitenland geroemde kwaliteitsvol onderwijs onderuit halen. We verzetten ons tegen elke vorm van besparingen in het hoger onderwijs. Voor ons is het onaanvaardbaar dat geld het gouden toegangsticket wordt tot opleiding en gelijke kansen. Ook de begeleidingsvoorzieningen, zoals de monitoraten, moeten gevrijwaard worden van besparingen. Zij geven namelijk de noodzakelijke steun in de rug aan studenten met een studie-achterstand.

ABVV-Jongeren en Jongsocialisten steunen de protesten van de Vlaams Vereniging voor Studenten en de Vlaamse Studentenraden: een breed front voor gelijke kansen op kwaliteitsvol onderwijs is noodzakelijk.

foto: Ludo Ostijn