“Mevrouw Crevits, vroeger was er een generatiepact, nu wordt een hele generatie gepakt. Een verhoging van het inschrijvingsgeld van maar liefst 44 procent voor drie kwart van alle studenten”, zei een verontwaardigde Tine Soens. “Dat is voor ons onbegrijpelijk. Zijn er gezinnen – met studerende kinderen - die de oplopende facturen in het hoger onderwijs gaan kunnen betalen? Zeker. Maar wat zegt de regering tegen die gezinnen die dat niet kunnen? Zal het 1 jongere zijn, 10, 100 of 1.000 die door deze verhoging niet zullen studeren? Sowieso is elke jongere die het niet kan, één te veel.”

“En het ergste is nog, deze besparing is niet nodig omdat de Vlaamse regering intussen kan rekenen op een financiële buffer van 200 miljoen euro”, zegt fractieleider John Crombez. “Maar minister Crevits liet er geen twijfel over bestaan. Ook als er volgend jaar budgettaire ruimte zou zijn, dan nog blijft het inschrijvingsgeld op 890 euro. En dat zal ook de komende jaren zo zijn.”

“Deze regering heeft dus wel effectief een keuze om niet te besparen op de kap van jongeren en gezinnen, maar wil die keuze niet maken. Ze kiest ervoor de factuur door te schuiven naar de gezinnen en jongeren en de drempel van ons hoger onderwijs te verhogen. Dat is voor ons onbegrijpelijk”, besluit Tine Soens.