Deze week boog het Vlaams parlement zich op vraag van sp.a over de besparingen van federaal minister Maggie De Block (Open VLD) bij de wijkgezondheidscentra. Die centra moeten het met 7 miljoen minder doen waardoor de erkenning van nieuwe initiatieven (o.a. in Vlaams-Brabant) stil ligt. Spijtig, want in wijkgezondheidscentra kunnen de ingeschreven patiënten terecht voor gratis gezondheidszorg. Onbegrijpelijk ook, omdat deze manier van werken goedkoper is dan de traditionele prestatiegeneeskunde. In budgettair moeilijke tijden zou je hier dus net meer in moeten investeren.

De beslissing van De Block lijkt dan ook ideologisch gekleurd. Als volbloed liberale heeft ze immers moeite met dit succesvol alternatief voor de klassieke huisarts. Want dit is duidelijk te links en te solidair. Liever snoeien en dereguleren, dan voor iedereen kwaliteitsvolle en betaalbare zorg garanderen. Zoals ook blijkt in andere dossiers.

Door de fors lagere groeinorm in de gezondheidszorg – onder impuls van De Block - stappen intussen steeds meer dokters en zorgverstrekkers uit de conventionering. Hierdoor kunnen ze vrij hun tarieven bepalen, en draait de patiënt op voor de besparing . Tegelijk staat zo, zoals Jan Cornillie en Karin Jiroflée (sp.a) op de website van Knack terecht betogen, de deur naar de privatisering van de gezondheidszorg wagenwijd open. Net zoals de Republikeinen in de VS Obamacare torpederen, heeft donkerblauwe Maggie bij ons de aanval op de sociale zekerheid ingezet. Vrijheid blijheid, voor wie het kan betalen tenminste. Schuilt er een Donald Trump in de liberale minister?