De begroting 2007 is het resultaat van snel plak- en vliegwerk om te vermijden dat men het eerste semester met ‘voorlopige twaalfden’ moet gaan werken. Volgens Clerfayt is Schaarbeek de eerste van alle Brusselse gemeenten om haar begroting bij het gewest in te dienen. Daardoor is ze weinig innoverend en zijn de grote ambities en de nieuwe beleidsopties van de meerderheid er niet in terug te vinden.

Gemeenteraad 18 december 2006In deze kopie van de begroting 2006 werden hier en daar wat cijfers aangepast. Dat komt het best tot uiting in de toelichting waar men meermaals het aanpassen van de jaartallen over het hoofd heeft gezien. Veel marge is er weliswaar niet met het keurslijf dat het herstelplan nog steeds aan de gemeente oplegt. We mogen ons dus in de loop van de volgende maanden aan een stroom van begrotingsaanpassingen verwachten.

De eerste tussenkomst kwam van Laurette Onkelinx die haar vinger op de pijnpunten van dit voorstel legde. Andere leden van de PS concretiseereden haar analyse. Men verheugt zich weliswaar over de verderzetting van de steun aan “le secteur de l'enfance et des haltes garderies”. Groot is echter de verbazing over de extra steun waarop het Maison Autrique nu plots kan rekenen (een stijging van 6.500€ naar 58.000 € zonder dat men kan verantwoorden waarvoor dit moet gaan dienen), de vreemde onderschatting van de inkomsten uit de onroerende voorheffing en een onderschatting van de energieuitgaven. Denis Grimberghs (CDH) legde de toelichting van begroting 2006 naast de huidige : ‘certains chapitres sont identiques mot pour mot à celle de 2006, à tel point que la date n'avait parfois même pas été modifiée ! Ainsi, les chapitres notamment consacrés à l'Instruction publique et l'Urbanisme sont exactement les mêmes qu'au temps où Mohamed Lahlali et Christine Smeysters en avaient la charge’. Mohamed Lahlali kwam tussen over het gemeentelijk onderwijs, Bernadette Vriamont over de Lombardgelden en de budgetten voor Nederlandstalige cultuur, Ibrahim Donmez over mobiliteit, Mohamed El Arnouki (CDH) over Neptunium (un certain montant a été annoncé lors du Conseil d'administration de cette asbl, montant qui est in fine moindre dans le budget ! Allez comprendre !), Abobakre Bouhjar over de subsidies aan de sportverenigingen en de Kinetix infrastructuur, Emin Ozkara betreurt dat men de eindejaarspremie voor het gemeentepersoneel heeft vergeten in te schrijven, Jean-Pierre Van Gorp was bezorgd over de begroting voor de dienst senioren, enz.

Aan zoveel reacties en diepgang had men zich duidelijk niet verwacht op de meerderheidsbanken. Het uitblijven van antwoorden was bij momenten pijnlijk, de reacties van de meerderheid arrogant en grenzend aan het genante. Vooral toen Bernard Clerfayt de vragen van de oppositie bestempelde als "risibles", "amusantes", aan het adres van Denis Grimberghs: "de bel exercice oratoire pour certains", of aan Laurette Onkelinx repliceerde dat ze de gemeentelijke cijfers blijkbaar nog niet onder de knie had. Michel De Herde, schepen van begroting, ging nog een stap verder en had het over une "réunion théâtrale".
Blijkbaar is de meerderheid en vooral de voorzitter nog niet gewend aan een actieve democratische- en inhoudelijke oppositie. In de vorige legislatuur zaten bestond die uit slecht 2 verkozenen van de CDH, nu is men met 18, dat verandert de verhoudingen aanzienlijk.
Het budget werd natuurlijk goedgekeurd meerderheid tegen oppositie.