Kind en gezin stelde de recentste cijfers van de geboortes in kansarme gezinnen voor. Tijdens de contacten die Kind en gezin heeft met gezinnen, gaan de verpleegkundigen en gezinsondersteuners van Kind en Gezin na of er signalen zijn van kansarmoede op 6 domeinen. Het gaat om het maandinkomen van het gezin, de opleiding van de ouders, het stimulatieniveau van de kinderen, de arbeidssituatie van de ouders, de huisvesting en de gezondheid. Wanneer een gezin zwak scoort op 3 of meer criteria, spreken we over kinderen die in kansarmoede leven. Opnieuw blijkt uit deze cijfers van Geraardsbergen te kampen dringend moet inzetten om die kinderarmoede terug te dringen.

“De cijfers uit 2017 tonen dat 21,1% van de geboortes van Geraardsbergen, geboortes in kansarme gezinnen zijn” geeft Emma Van der Maelen aan. “Op 10 jaar tijd zien we de kinderarmoede in onze stad stijgen van 5,1% naar 21,1%” vult Van der Maelen aan. Dat is maar liefst een stijging van 400%! Hoog tijd dus voor sp.a Geraardsbergen om dit probleem aan de wortel aan te pakken.

De cijfers tonen ook grote concentraties aan in bepaalde deelgemeenten van onze stad. Zo zien we de geboortes in kansarme gezinnen in het centrum nogmaals toenemen tot 47,3%. Dit wil zeggen dat bijna de helft van alle nieuwe kinderen woonachtig in het centrum, geboortes zijn in kansarme gezinnen! Maar ook Idegem ziet dit cijfer oplopen tot 16,7%, Zandbergen 16,7 % en Onkerzele stijgt in 2017 van 9,9% naar 15,5%.

Ook als we naar onze buurtgemeenten kijken, merken we de slechte cijfers van Geraardsbergen op. Ninove scoort met 14,5% geboortes in kansarme gezinnen beduidend lager. Ook Zottegem (9,2%), Herzele (6%) , Brakel (10,3%) en grootstad Aalst ( 10,1%) hebben veel minder geboortes in kansarme gezinnen. Geraardsbergen situeert zich dus op het niveau van de centrumsteden zoals Gent (22,8%) en Sint-Niklaas (22%).

Het is overduidelijk dat het hoog tijd is om de kinderarmoede in onze stad aan te pakken. sp.a Geraardsbergen roept op om over de partijgrenzen heen de handen in elkaar te slaan om dit probleem aan te pakken. “De bestrijding van kinderarmoede moet een topprioriteit worden de komende jaren” zegt Emma Van der Maelen. “Inzetten op de strijd tegen kinderarmoede is inzetten op de toekomst van onze stad. We moeten zorgen dat kinderen gelijk aan de start kunnen vertrekken en alle kansen krijgen om hun te ontwikkelen. Alleen op deze manier kunnen we de armoede in onze stad terugdringen” besluit Van der Maelen.