Het Heistse college van burgemeester en schepenen heeft een akkoord bereikt om camera's in te zetten in de strijd tegen zwerfvuil. Dat maakte burgemeester Luc Vleugels (CD&V) zondag bekend tijdens een milieuactie van verschillende Lions Clubs in de gemeente.

Sinds 2014 werkt het bestuur aan een actieplan om de netheid van het openbaar domein te verbeteren. Zo'n 45 groene peters en meters zetten zich daar ondertussen al voor in. Daarbovenop staan negen voltijdse equivalenten paraat om de gemeente net te houden, wat jaarlijks zo'n 400.000 euro kost.

“Mensen staan er niet bij stil", zegt burgemeester Luc Vleugels (CD&V). "Maar helaas moeten we dat belastingsgeld wel op deze manier besteden, want we zijn nog helemaal niet tevreden over de hoeveelheid zwerfvuil die nog steeds wordt achtergelaten in de gemeente.”

Aanvankelijk ging het zwerfvuilbeleid preventief en sensibiliserend van start, maar het bestuur gaat nu akkoord om de strijd tegen overtreders verder op te voeren. Mobiele camera’s moeten binnenkort helpen om sluikstorters op heterdaad te betrappen. Wie in de fout gaat, draait dan op voor de opruimkosten en mag zich ook aan een fikse GAS-boete verwachten.

“Ondanks onze inspanningen, werden er vorig jaar nog ongeveer 320 gevallen van zwerfvuil gemeld”, zegt schepen van Milieu David Geerts (sp.a). “De laatste fase van het beleid vraagt nu om een repressieve aanpak. We willen de camera's nog voor de zomer in gebruik nemen. Waar ze geplaatst worden, geven we niet mee. We hopen in elk geval dat er zo min mogelijk PV's opgesteld moeten worden", benadrukt hij.

verschenen in Gazet Van Antwerpen op 27/3/2017, Kristof Van Rompaey