“De toegang tot de gezondheidszorg is cruciaal. Als patiënten een bezoek uitstellen omdat ze het niet kunnen betalen, dan ondergraaft dat het hele systeem”, zo stelt gezondheidseconoom Lieven Annemans.

Goeie, betaalbare gezondheidszorg die voor iedereen toegankelijk is – en niet alleen voor wie het kan betalen – is een absolute prioriteit voor sp.a”, zegt Maya Detiège. “Het is een speerpunt in ons programma en daarom dienden we nu een wetsvoorstel in die de financiële drempels moet wegwerken. Wij ijveren al langer om bij de dokter maximaal nog 6 euro te betalen, alleen het remgeld dus. Dat is in vele landen al het geval.”

“Bijna 25 euro als voorschot ophoesten bij de dokter schrikt gewoon veel mensen af. Zeker bij langdurige en intensieve zorgen dikken zulke voorschotten snel aan. Ook al krijgen ze daarna een stuk terug via hun mutualiteit", aldus Karin Jiroflée.

Detiège: “Toen ik nog apothekeres was, zag ik elke dag mensen die me zeiden: “Welke geneesmiddelen laat ik nu vallen, want ik kan ze niet allemaal betalen? Elke keer weer was ik in shock. En dat gebeurde niet 1 keer per dag, maar meerdere keren. Iedereen moet kunnen genieten van onze zorg, zonder onderscheid.”

“Daarom moeten we sociale en financiële drempels absoluut wegwerken. Om te beginnen bij de dokter. Iemand die vandaag naar de dokter gaat, betaalt 24.48 euro en krijgt daar later 18,48 euro van terug. Door de ziektebriefjes af te schaffen en het systeem te automatiseren, hoeft een patiënt enkel nog 6 euro te betalen, of 4 euro als u een globaal medisch dossier heeft", besluit Jiroflée.