Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe heeft aangekondigd dat er in de Belgische Wegcode heel wat wijzigingen op komst zijn. Een aantal verouderde wetten en borden worden afgeschaft en vervangen door nieuwe regels en markeringen. Zo zal ook het principe van het beurtelings parkeren opgedoekt worden.

Het is een feit dat dit beurtelings parkeren al jaren voor verwarring en problemen gezorgd heeft. Dat besef ik als Gentse schepen van Mobiliteit maar al te goed, en daarom heb ik vanmorgen nog het afschaffen ervan op het radioprogramma Peeters & Pichal verdedigd. Vooral de brandweer, politie, De Lijn en Ivago ondervinden al eens doorgangsproblemen. Op het moment van de parkeerwissel is namelijk nog niet iedereen gewisseld, en dan kan je in sommige straten gewoonweg niet door.

De stad is daarom al geruime tijd bezig om dit beurtelings parkeren te laten verdwijnen.
Zo wordt er bij het herinrichten van straten zo goed als altijd een vaste parkeerkant gekozen, dat is uiteraard – indien mogelijk – de kant waar er het meest parkeerplaatsen zijn. Enig nadeel dat af en toe ervaren wordt met een vaste parkeerkant is bijvoorbeeld bij het laden en lossen, het wassen van de auto, …

Ook klachten van ondermeer bewoners kunnen doorslaggevend zijn voor het opheffen van het beurtelings parkeren. Het afschaffen gaat stelselmatig. We gaan niet zelf op zoek naar straten die nu nog altijd beurtelings parkeren hebben. Als de wetgeving verandert, zullen we dat wel moeten doen natuurlijk.

Het aantal straten waar in Gent nog beurtelings dient geparkeerd te worden, wordt geschat op minder dan 50 op een totaal van 2.600 straten.

Meer op: http://www.radio1.be/programmas/pepi/
Schepen Temmerman op Peeters en Pichal over beurtelings parkeren