Op 13 oktober werd de website van Binnenlandse Zaken gehacked. Anonymous Belgium eiste de feiten op als een cyberaanval. Volgens berichten in ‘De Morgen’ gebruikt de website een verouderde software waardoor  het helemaal niet moeilijk zou geweest zijn om de site te hacken. 

 

De voorbije weken kwamen reeds honderden vertrouwelijke documenten op straat te liggen. Het gaat dan onder meer over grondplannen van gevangenissen, gegevens van beveiligingscamera’s en details van politiewapens. De gevoelige informatie was eenvoudigweg te vinden via de zoekmachine Google.

Intussen zijn de bevoegde ministers reeds enkele weken op de hoogte van het probleem. Desondanks werden de documenten nog steeds niet allemaal offline gehaald. De overheid heeft een onwaarschijnlijke puinhoop gemaakt van de beveiliging van enkele van de allergevoeligste documenten. Minister Jambon minimaliseert het probleem maar houdt er geen rekening mee dat er onverantwoorde risico’s worden genomen op een moment waarop waakzaamheid voor terrorisme geboden is. Absurd als je weet dat deze regering steeds benadrukt extra in te zetten op veiligheid.

Vandaag de dag staat nog steeds een pak gevoelige informatie online. Dat én het feit dat overheidssites zonder al te veel moeite te hacken zijn maken overduidelijk dat de overheid zijn gegevens onvoldoende beveiligd. De website van Binnenlandse Zaken verleent toegang tot gegevens uit het rijksregister, de civiele bescherming, de elektronische identiteitskaart, het nationaal crisiscentrum en ga zo maar door.

Bij de volgende commissievergadering proberen wij de minister opnieuw het belang van deze problematiek te laten inzien. Hopelijk verkrijgen we deze keer wél duidelijke antwoorden en maatregelen.