De actiegroep 'Geen sloop van het bos van Loos' maakt zich ernstig zorgen over het voortbestaan van een deel van het Ferrarisbos in Muizen. Een makelaarskantoor zou 1,7 hectare bosgebied en weide willen verkopen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Terecht, zegt Bert Delanoeije, gemeenteraadslid voor sp.a Mechelen. “Mechelen is een erg bosarme regio, maar als we dan bos hebben is het top. Dat moest zelfs Joke Schauvliege erkennen. In de lijst van meest kwetsbaar waardevolle bossen die op 31 maart 2017 werd gepubliceerd kreeg ook het "bos van loos " in Muizen met een score van 24,25 een prominente plek.”

“Het bos van Loos was al een bos toen graaf de ferraris in 1778 zijn kaarten tekende.  De oude bosbodem is één van de redenen waarom het biologisch zo waardevol is. Zo'n ecosysteem, dat zoveel honderden jaren nodig had om te worden wat het nu is, kan je niet zomaar vervangen; daar heb je opnieuw zoveel honderden jaren voor nodig. Daarom moeten we die zeldzame plekken levend erfgoed koesteren”, aldus Delanoeije.

 Mensen houden van bos en meer dan 93 % van de Vlamingen en bij uitbreiding dus ook de Mechelaars vinden het belangrijk om binnen wandelafstand een bos te hebben. Om de muziek van de vogels, om rust te vinden, om zuurstof te produceren, om CO2 vast te leggen, om als mens gezond te blijven.

 “Eigenlijk willen we allemaal dat het bos van Loos met z'n grote oude unieke bomen in z'n hele glorie bewaard blijft. Laat ons samen nadenken hoe we het bos helemaal kunnen bewaren zonder de ontwikkeling van de wijk te vertragen”, zegt Bert Delanoeije.

 “Wij vragen dat  het stadsbestuur zich wil engageren om dit uniek stukje  levend erfgoed, dat door de hele wijk gekoesterd wordt,  in z'n geheel te bewaren. Daar doen we alle Mechelaars een plezier mee.”