Een aantal bewoners van de Plaskywijk voeren momenteel actie voor het behoud van een grote stadsbinnentuin:   www.savethecitygardens.be

De gemeente heeft er een ruim herenhuis (zo'n 600 m2) met een unieke stadstuin van 500 m2 (5 are!!) aangekocht in de Plaskylaan nr 40 om er een crèche op te starten.

Het gebouw biedt voor kinderen een prachtige tuin en groene speelruimte aan. De tuin is immers gelegen in het midden van een uniek geheel van aansluitende achtertuinen van de huizenblok Plaskylaan, Rassonstraat, Milcampslaan en Victor Hugostraat.

Een echte oase van rust, en een prachtig voorbeeld van een de mooie stadsbinnentuinen die Brussel tot een van de groenste hoofdsteden van Europa maken.

Tot hiertoe dus nog niet zo erg veel aan de hand....


ook op Brusselnieuws:

Tot men het project van dichterbij bekijkt en met verstomming merkt dat men de crèche niet in het huis plant maar dat men wel de unieke binnenstadstuin wil volbouwen met een nieuw gebouw. Hiervoor wordt een afwijking gevraagd op het gewestplan wat  bouwen in groene zone betreft - terwijl men een gebouw ter beschikking heeft.

Bovendien wil de gemeente het huis - oorspronkelijk een ruime eengezinswoning - tegen de eigen gemeentelijke beleidslijnen op dit vlak in, opdelen in appartementen.

Als dit crècheproject er door komt, gaat er een uniek stuk natuur en biodiversiteit in onze stadstuinen kwijt (vleemuizen, zwaluwen en vele andere vogels, enz.). Steun ons bij dit project en hang bijvoorbeeld de affiche voor uw raam. De affiche en meer informatie vindt u ook terug op de website: www.savethecitygardens.be  - waar u ook een emailadres vindt waar u terecht kan indien u suggesties of opmerkingen heeft.  

De vzw die de gemeentelijke crèches beheert, kocht zopas een gebouw op de Plaskylaan 40.

Voor een kleine 1.800.000 euro, zonder de verbouwingskosten tot kribbe mee te rekenen. Bovendien heeft men het idee opgevat om de kribbe niet in het huis zelf onder te brengen, maar enkel op de gelijkvloerse verdieping met een bijkomende uitbouw van 550m² in de tuin. Nieuwbouwkosten bedragen momenteel gemakkelijk 1.500 euro/m².

Een groot deel van de tuin wordt dus opgeofferd en heel wat bomen moeten sneuvelen. De buurtbewoners zijn hier helemaal niet gelukkig mee.

In het huis komen 3 appartementen. Dit terwijl de gemeente zelf nog maar net een reglement heeft goedgekeurd om het opdelen van eensgezinswoningen in appartementen tegen te gaan.

Los van de vraag of de verhuur van appartementen de opdracht is van een vzw die kribbes beheert, lijkt de realisatie van deze 36 kinderopvangplaatsen toch wel een verbijsterend hoog prijskaartje te krijgen dat in de richting van 2.500.000 euro zou kunnen gaan.