Ons bezoek focuste vooral op de cursus Maatschappelijke oriëntatie die IN-Gent verzorgt. Elk jaar volgen 1500 nieuwkomers zo’n inburgeringscursus. Deze cursus laat heel diverse thema’s aan bod komen (gezondheidszorg, wonen, onderwijs, vuilnis sorteren, mobiliteit…). In elke klas is de leerstof echter verschillend, aangezien de leerkrachten overleggen met de cursisten en aandacht geven aan de informatie die zij in hun dagelijkse leven nodig hebben. In deze lessen wordt ook over waarden en normen gepraat en ontwikkelen de cursisten verschillende vaardigheden. Ze leren bijvoorbeeld zelf informatie verzamelen en begrijpen.

Na kennis gemaakt te hebben met de structuur en werking van IN-Gent, kregen we de mogelijkheid om een klas te bezoeken en in gesprek te gaan met de cursisten. We konden naar harte lust prangende vragen afvuren: “Waarom kozen jullie voor België?”, “Wat willen jullie bijleren in deze cursus?”, “Welke moeilijkheden ervaren jullie?”,… Er volgden boeiende en leerrijke gesprekken.
Ieder van ons verliet IN-Gent met een warm gevoel en meer kennis over en bewondering voor de mensen met wie we praatten.

 

(door Machteld Cornelis)