Vanaf 20 mei komt de bibliotheek op de fiets naar u toe in Gent. Ontdek de nieuwe werking en laat u verrassen door een kleine wisselende collectie en voorleesmomenten op verschillende wijkevenementen. 

De gloednieuwe Bibfiets is specifiek ontworpen om de vernieuwde bibliotheekwerking aan een breed publiek te kunnen voorstellen en voorleesmomenten op locatie te voorzien. Hij vervangt de oude Vertelstoel, en biedt meer mogelijkheden om vlot op verschillende locaties in de stad aanwezig te zijn. In de bak zitten stoeltjes, ‘inhaakplankjes’ om de boeken uit te stallen en een rek om folders te presenteren.

De Bibfiets kan bij verschillende evenemententhema’s aansluiten met een aangepaste boeken- en verhalenkeuze. Dat kan ook een beperkte meertalige collectie zijn om de bibliotheek beter bekend te maken bij Gentenaars met een andere moedertaal.

Vanaf de zomer zal de bibliotheek werken met voorleesvrijwilligers met verschillende moedertalen, die na een vorming binnen het bibliotheeknetwerk zullen voorlezen en met de fiets naar verschillende buurtlocaties zullen gaan. Dit traject wordt verder uitgewerkt in samenwerking met diverse partners van de bibliotheek. 

De Bibfiets zal in hoofdzaak worden ingezet op evenementen, buurtfeesten en festivals om er de bibliotheek in de kijker te plaatsen. Daarnaast zal de logistieke ploeg de fiets kunnen gebruiken om een kleine herstelling uit te voeren in een filiaal of om er specifieke collectie-onderdelen na te brengen. 

Annelies Storms, schepen van cultuur: 'We zetten met het stadsbestuur al enkele jaren consequent in op laagdrempeligheid en verbreding door kunst en cultuur buiten de muren van de cultuurhuizen en musea te brengen. Ook bij De Krook en de filialen is deze aanpak al een tijdje bezig, met Boek op Bezoek en andere initiatieven. Met deze fiets schakelen we letterlijk nog een versnelling hoger.'