'Op dit moment vind ik echt niet dat we ons moeten bezighouden met de postenverdeling. Het gaat over hoe we de crisis gaan aanpakken, niet over wie minister-president moet worden', zegt sp.a-voorzitter Caroline Gennez.

'Natuurlijk is onze aftredende vice-minister-president Frank Vandenbroucke het boegbeeld in deze campagne. Zijn staat van dienst in de huidige Vlaamse regering liegt er niet om. We willen de prestaties uitspelen die onze ministers de afgelopen vijf jaar hebben geboekt. Maar wij leggen de nadruk het programma voor de komende vijf jaar en de ploeg die dat uitdraagt. Kiezen we voor een sociaal Vlaanderen of voor een met Lijst Dedecker? Dat is de inzet van deze verkiezingen.'

In 2007 nog nam toenmalig sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte de drastische beslissing om zich in de tweestrijd tussen Yves Leterme (CD&V) en Guy Verhofstadt (Open VLD) te mengen. Het liep nefast af voor de sp.a, die werd fijngemalen tussen de premier en de Vlaamse minister-president. 'Vande Lanotte ging voor de Zestien, maar het werd de zestien procent', klonk het destijds grappend in eigen rangen.

Met Freya Van den Bossche in Oost-Vlaanderen, Gennez zelf in Antwerpen, Peter Vanvelthoven in Limburg, Vandenbroucke in Vlaams Brabant en Pascal Smet in Brussel speelt de partij deze keer zijn absolute boegbeelden uit. Allen zijn ministeriabel en hebben ook die ambitie, klinkt het binnen de partij.

En ook de West-Vlaamse lijsttrekker John Crombez wordt, gezien zijn palmares als superkabinetschef, beschouwd als een mogelijke nieuwe Vlaamse minister. Dat de huidige Vlaamse ministers Kathleen Van Brempt en Bert Anciaux op de Europese lijst kandideren maakt wel wat plaats vrij - al zou die laatste in stilte nog hopen op een nieuw mandaat als minister - maar dan nog wordt het krap voor de SP.A als de partij opnieuw in de Vlaamse regering stapt. 'Zowat iedereen voelt zich geroepen, dat klopt. Gezonde ambitie is toch niet slecht? Gennez zal een paar stevige knopen moeten doorhakken na 7 juni', licht een oud sp.a-minister toe.

'Er is geen hiërarchie tussen onze lijsttrekkers. Ik heb daarover ook aan niemand beloftes gedaan. Dat is gewoon onzinnig als je niet eens weet of je er wel opnieuw bij bent. De inzet van deze verkiezingen zijn wijzelf: de anderen zullen niet laten ons uit de regering te wippen', zegt Gennez. Of ze zelf ook kandidaat-minister is, wil ze niet met zoveel woorden zeggen. 'Hypothetisch vraag, want de nieuwe regering is nog niet gevormd. Maar ik ben gekozen als sp.a-voorzitter tot 2011.'

'Met de hand op het hart, we hebben het nog niet over de verdeling van de ministersposten gehad. Het gaat nu om het programma, niet om de posten. Ik heb in elk geval geen enkele belofte gehad. Ik zou zeker vereerd zijn als men mij vraagt om fractieleider te worden in het Vlaams Parlement, dat spreekt voor zich', reageert Crombez.