Personen met een handicap die nood hebben aan ondersteuning zullen in de toekomst een basisondersteuningsbudget (BOB) van 300 euro per maand krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen deze middag bekend gemaakt.

Bart Van Malderen: “De zorggarantie die er zou komen, wordt met deze maatregel niet gerealiseerd door de minister. Het is veel te optimistisch om te denken dat 70.000 mensen allemaal afdoende zullen geholpen worden met een ondersteuningsbudget van 300 euro per maand. De groep mensen die nood heeft aan dit budget is veel groter en het bedrag is te klein.”

Volgens verenigingen die personen met een handicap vertegenwoordigen zoals de vzw Onafhankelijk Leven, is er minstens een budget van 500 euro per maand nodig.

“Minister Vandeurzen gaat er van uit dat hij 5000 plaatsen creëert bij de voorzieningen (trap 2). Alleen: de wachtlijst voor mensen die wachten op een persoonlijk assistentiebudget (PAB) telt vandaag al officieel 5000 wachtenden. In de realiteit gaat het zelfs om 7500 wachtenden. Zo maakt Vandeurzen een nieuwe wachtlijst binnen de wachtlijst die er al is. De minister probeert een nederlaag te verkopen als een overwinning. Er gaan veel mensen zeer gefrustreerd en boos blijven wachten. Zonder zorg, maar zeker niet zonder zorgen.”, besluit Van Malderen.