Vanaf vandaag zal een nieuwe campagne fietsen in het Brussels Gewest promoten. Een project op lange termijn met een gezonde dosis ambitie. Het doel is namelijk om het aantal Brusselse fietsers gevoelig te verhogen tegen 2020. En dat door een echte gemeenschap te creëren rond de fiets in de hoofdstad en er zo voor te zorgen dat iedereen samen, Brusselaars en openbare diensten, de fiets in Brussel stimuleert.

Aan initiatieven om de fiets te promoten in het Brussels Gewest is geen gebrek. Er zijn tal van actiegroepen, organisaties en bewegingen die elk op hun manier actief zijn om fietsen te stimuleren in de hoofdstad. Sinds enkele maanden heeft het communicatiebureau mortierbrigade samen met Brussel Mobiliteit de Brusselse fietsorganisaties en stakeholders rond de tafel gebracht voor een nieuw project, dat als doel heeft om op een nog opvallendere manier duidelijk te maken dat onze hoofdstad steeds meer geschikt is voor fietsers. Dat initiatief bereikt vandaag zijn hoogtepunt: Bike for Brussels ziet het daglicht.

Bike for Brussels wordt een kapstok voor alles wat met de promotie van fietsen te maken heeft in het Brussels Gewest. Het doel: beter communiceren, organiseren en activeren rond alle initiatieven die verbonden zijn met de fiets in de Brusselse regio.

"Wie in Brussel fietsen zegt, zegt Bike for Brussels," zegt Pascal Smet, minister van Mobiliteit en Openbare Werken. "Er is een echte vraag van de fietsers om hun mobiliteit te verbeteren en een echte wil langs de kant van de publieke diensten om fietsen in Brussel te stimuleren. Dankzij dit initiatief kunnen de Brusselaars zich identificeren met een sympathiek merk, aan de hand van een sterk en herkenbaar imago. Dat merk zal gelinkt zijn aan alle fietsinitiatieven in Brussel: de aanleg van fietspaden, maar evenzeer specifieke acties om de fiets te promoten. We hebben de ambitie om de vervoersgewoontes in de hoofdstad te laten evolueren en om gemotoriseerde weggebruikers te overtuigen om zich voort te bewegen met de fiets."

"Er gebeurt veel rond fietsen en fietsers zijn met meer dan ze zelf denken. Bij CyCLO voelen we dat elke dag. Het tempo in de ateliers wordt elk jaar hoger en steeds meer organisaties nemen contact met ons op voor projecten rond de fiets. Als we die allemaal samenbrengen in één beweging met een identiteit, dan kan heel Brussel zien dat de velorutie in aantocht is," zegt Liesbeth Driesen, directeur van CyCLO vzw. 

"De Fietsersbond is zeer tevreden met de ontwikkeling van een origineel Brussels merk dat als gemeenschappelijke noemer kan dienen voor de talrijke fietsinitiatieven in Brussel. Bij bijna-fietsers - mensen die graag zouden willen fietsen maar voor wie er nog te veel drempels bestaan - kan zo'n merk een positieve impact hebben. Fietsoplossingen worden plots zichtbaarder en dus bruikbaar," zegt Mikaël Van Eeckhoudt van Fietsersbond. 

Vooruit met de fiets! 

Sinds een paar dagen hebben de Brusselaars 'tags' zien opduiken doorheen de stad. Een originele en opvallende manier om dit initiatief aan te kondigen bij het grote publiek. In totaal kleuren niet minder dan 250 tags voortaan de fietspaden en andere voetgangerszones. Bovendien worden er nog zo'n 2500 stickers geplakt op strategische plaatsen.

Het logo en zijn kleur werden bedacht om iedereen de link met fietsen makkelijk te laten leggen. Het okergeel roept nu al het idee van fietsen op bij de Brusselaars. En de vorm, gebaseerd op de schakels van een ketting, symboliseert de weg die fietsers gebruiken: de fietswegen -en paden die hen van A naar Brussel voeren.

De lancering van Bike for Brussels gaat gepaard met een postercampagne die creatief de essentie van het project blootlegt. Het logo doorstreept delen van zinnen zodat die zinnen plots een andere betekenis krijgen, in het voordeel van de fietsers.

"Het design is dynamisch en efficiënt, het concept zit vol humor. Bike for Brussel zal de Brusselaars gegarandeerd aanspreken," zegt Florine Cuignet van Gracq. 

"Pro Velo werkt iedere dag opnieuw met volle inzet om van Brussel een stad te maken van en voor fietsers. Veel mensen kennen onze projecten (nog) niet. Het is fijn om te zien dat Bike for Brussels meer ruchtbaarheid en steun wil geven aan lopende fietsprojecten. Zo zal het aantal fietsers in het straatbeeld blijven aangroeien. Tegelijktijd zullen meer en meer mensen ook gaan inzien dat fietsen in Brussel tof, snel en zelfs cool kan zijn," zegt Remco Ruiter, directeur van Pro Velo. 

De aftiteling van de posters "Vooruit met de fiets" drukt dan weer de visie uit van de gemeenschap rond Bike for Brussels.

"Bike for Brussels is een participatief project. Iedereen heeft een rol te vervullen als we willen dat er iets beweegt. De openbare diensten, de verenigingen en de fietsers," zegt Pascal Smet. "We willen een echte gemeenschap creëren, want Bike for Brussels, da's bovenal ervoor zorgen dat Brusselaars en overheid    samenwerken om fietsen in Brussel te stimuleren, verbeteren en activeren."

Bike for Brussels is een initiatief van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel - Regio Brussel Hoofdstad en van het kabinet van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. Het Schaarbeekse bureau mortierbrigade is verantwoordelijk voor de creatie van het merk, het imago en de communicatie rond Bike for Brussels.

Meer info op de website bike.brussels of via de Facebookpagina